Diari Més

Els joves que utilitzen cigarrets electrònics tenen més probabilitats de contreure la covid-19

El treball va trobar que un diagnòstic de covid-19 era cinc vegades més probable en els joves d'aquest grup d'edat

Una dona fuma un cigarret electrònic, en una imatge d'arxiu.

El cigarret electrònic conté un químic prohibit que pot causar càncer, segons un estudiEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els joves que utilitzen cigarrets electrònics tenen entre cinc i set vegades més probabilitats de contreure la covid-19, segons una recerca publicada aquest dimecres.

L'estudi, realitzat al maig per investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Stanford, va entrevistar a més de 4.000 joves d'entre 13 a 24 anys als Estats Units.

El treball va trobar que un diagnòstic de covid-19 era cinc vegades més probable en els joves d'aquest grup d'edat que havien utilitzat alguna vegada cigarrets electrònics.

Així mateix, va ser set vegades més probable entre els quals a més d'haver utilitzat cigarrets electrònics havien estat fumadors de tabac normal, la qual cosa es coneix com a usuaris duals.

La doctoraBonnieHalpern-Felsher, professora de Pediatria en la Universitat de Stanford i autora principal de la recerca, ha assegurat a la cadena de televisióNBCque els resultats del treball els van semblar sorprenents.

«Ens va sorprendre. Esperàvem veure alguna relació, però certament no amb les probabilitats, les proporcions i la importància que estem veient aquí», assegurava la científica.

A diferència dels contagiats asimptomàtics, els símptomes de la malaltia van aflorar amb 4,7 vegades més probabilitats entre els qui van utilitzar cigarrets electrònics o van fumar en els30dies previs al diagnòstic.

Els autors de l'estudi van atribuir aquests resultats a la possibilitat que els efectes de fumar o 'vapejar' als pulmons sigui la raó del major risca desenvolupar la covid-19.

Però no van descartar que sigui el gest d'emportar-seles mansa la cara i introduir-se un objecte a la boca amb més freqüència el que pugui contribuir a una major incidència de la malaltia entre els fumadors joves.

Els usuaris de cigarrets electrònics també solen compartir els seus dispositius amb altres, la qual cosa podria ser un factor afegit de transmissió de covid-19.

«Els adolescents i els adults joves necessiten saber que si utilitzen cigarrets electrònics, és probable que tinguin un risc immediat de contreure covid-19 perquè està danyant els seus pulmons», adverteix en un comunicatHalpern-Felsher.

La recerca es va dur a terme entre 4.351 joves dels Estats Units i els seus territoris, i l'estudi, que no indica el marge d'error de l'enquesta, ha estat publicat per la revistaJournalofAdolescentHealth.

tracking