Diari Més

Política

ERC proposa al Congrés despenalitzar el delicte d'injúries contra la corona del Codi Penal

«L'Estat espanyol ha de superar aquestes censures» i assegurar el «ple» exercici de la llibertat d'expressió, defensa

L'hemis

El Congrés aprova prorrogar de l'estat d'alarma 15 dies mésACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ERC ha registrat una proposició de llei al Congrés per despenalitzar el delicte d'injúries a la corona. Els republicans defensen que les mostres de rebuig o crítica a la monarquia s'emmarquen en l'exercici de llibertat d'expressió i «una democràcia avançada i moderna ha d'assegurar a la ciutadania» que pot exercir aquest dret amb plenitud. «L'Estat espanyol ha de superar aquestes censures que tipifiquen com a delictes la crema de banderes o la injúria a la corona des d'un concepte de sacralització de la imatge del rei i de la seva família», diu el text registrat pels republicans. La proposta implica suprimir l'apartat 3 de l'article 490 i els articles 491 i 543 del Codi Penal.

Justament fa pocs dies una entitat monàrquica va denunciar el vicepresident del Govern i coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, per aquest delicte i la Fiscalia ha obert una investigació. La proposta dels republicans cita com a exemples el cas de la portada de El Juevesel 2007; «la persecució el 2012 del raper mallorquí Valtònyc» o d'un regidor de Santa Coloma de Gramenet i activistes de la CUP i Arran per la crema d'imatges del monarca.

ERC cita el Conveni per a la Protecció dels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals i argumenta que cal «adequar» la legislació estatal al que estableix sobre la llibertat d'expressió.

tracking