Diari Més

Societat

El Banc d'Espanya calcula a cada pensionista rep 1,74 euros per euro aportat

Hi ha grans diferències entre els diferents tipus de pensions

La caiguda mensual és del 0,27%.

La despesa en pensions registra la primera caiguda mensual pel coronavirusEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Banc d'Espanya calcula que el sistema de pensions proveeix a cada jubilat d'una mitjana d'1,74 euros per cada euro que aquest va aportar durant la seva vida laboral, encara que hi ha grans diferències entre els diferents tipus de pensions.

En el seu article 'Una estimació del rendiment financer del sistema de pensions' publicat aquest dimarts, el Banc d'Espanya fa una simulació del rendiment que els pensionistes obtenen de les seves aportacions al sistema de pensions una vegada que es jubilen, assimilant-lo a una inversió financera.

Per això,agafadades de 7.627 persones que van accedir a la seva jubilació el 2017 -exclou, entre altres, als qui van accedir aquest any a la jubilació parcial o als qui es van retirar per incapacitat- i aplica per a la seva probabilitat de supervivència les taules de mortalitat de l'INE, entre altres supòsits.

Una primera anàlisi, basada en el cost de pensió unitària (CPU), mesura els euros que el sistema lliura en forma de pensió per cada euro de cotització aportat, comptabilitzats a valor present i conforme a un creixement previst de l'economia de l'1,3% anual.

Amb aquesta anàlisi, el sistema de pensions proveeix d'una mitjanad'1,74euros per cada euro aportat, encara que amb grans diferències entre les pensions ordinàries (2,03 euros), les anticipades (1,39 euros), les demorades voluntàriament (1,74 euros) i les procedents de jubilació parcial (1,89 euros).

Així mateix, també hi ha una enorme diferència entre el 5% de pensions que menys recuperen per cada euro cotitzat (0,92 euros) i el 5% que més n'obté (3,16 euros).

Una segona anàlisi mesura la taxa interna de retorn (TIR), que també utilitza el valor present -en el moment d'inici de la carrera laboral- de les cotitzacions totals del treballador i de la pensió que rebrà durant tota la seva jubilació, encara que en aquest cas per a estimar una rendibilitat anual prevista.

D'aquesta manera, la rendibilitat de les cotitzacions se situaria en una mitjana anual del 3,5%, que aconseguiria el seu màxim en les pensions ordinàries (4,11%) i nivells més baixos en les procedents de jubilació parcial (3,9%), les demorades voluntàriament (3,69%) i, especialment, en les anticipades (2,8%).

El Banc d'Espanya adverteix que aquestes mitjanes procedeixen de supòsits molt heterogenis que afecten el càlcul, ja que, per exemple, els qui es jubilen de forma anticipada solen fer-ho 2,6 anys abans que els qui ho fan forma ordinària, però amb una carrera de cotització molt més llarga (40,7 anys enfront de 33,6 anys).

A tall d'exemple, assenyala que si un treballador s'hagués jubilat el 2017als 65 anysamb38anys cotitzats i una base de cotització del 45% de la base màxima de cotització generaria una pensió de 1.338 euros.

Si ho fes de forma anticipadaals 63 anys, aquesta pensió seria de 1.124 euros i si treballés fins als67anys, de 1.445 euros, un incentiu «molt limitat» en termes de rendibilitat per al Banc d'Espanya, ja que encara que la quantia seria major, rebria aquesta pensió durant menys temps.

tracking