Diari Més

Ciència

Creen una col·lecció covid a disposició de la recerca biomèdica

Es vol contribuir des de la recerca biomèdica a l'obtenció de respostes contra el virus

Una sanitària mostra un vial amb sang en un centre de salut.

sang, covid-19, grup sanguini, sanitàriaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Banc Biològic de l'Institut de Recerca Sanitària i Biomèdica d'Alacant (ISABIAL), en col·laboració amb l'Hospital General d'Alacant, ha posat a la disposició de la comunitat científica una col·lecció de mostres de covid-19 per a contribuir des de la recerca biomèdica a l'obtenció de respostes contra el virus.

Aquesta col·lecció Covid es compon fins al moment de més de 9.100 mostres biològiques procedents de 406 pacients amb Covid-19, un material de qualitat que s'ofereix als projectes científics que les necessitin per avançar en el coneixement d'aquesta nova patologia, segons un comunicat de la Conselleria de Sanitat.

En aquest sentit, s'han realitzat un total de 32 peticions, procedents dels mateixos investigadors d'ISABIAL, així com d'altres centres pertanyents a la Xarxa Nacional i Xarxa Valenciana deBiobancs.

«L'actual crisi sanitària ha posat en relleu el paper primordial que juguen els bancs biològics en l'avanç de la recerca i el valor afegit de treballar en xarxa, la qual cosa permet als investigadors accedir a mostres de qualitat de tots elsbancs biològicsdel territori nacional», ha remarcat la directora científica delBiobanco, la doctora Cristina Alenda, segons la nota de premsa.

Les mostres biològiques, que es conserven a 80 graus sota zero, són principalment de sang, encara que també es compta amb mostres de teixit pulmonar procedents de pacients morts i cedides alBiobancodesprés de l'estudipostmortemrealitzat en el Servei d'Anatomia Patològica.

Des de l'inici de la crisi sanitària, «els professionals delBiobancoiniciem la recollida sistemàtica de mostres procedents de pacients infectats per SARS-CoV-2, gràcies a l'estreta coordinació amb els serveis clínics del General d'Alacant que componen l'Equip COVID, liderats pel Servei de Pneumologia i la Unitat de Malalties Infeccioses (UEI)», ha subratllat la coordinadora delBiobanco, la doctora Ana Martínez.

Per això, es va establir un circuit, en col·laboració amb el Servei d'Anàlisis Clíniques, que incloïa en el programa informàticOrionun apartat específic per alBiobanco, dins del perfil del pacient amb Covid-19.

D'aquesta manera, cada vegada que s'extreia una mostra de sang a un pacient amb la infecció, una part d'ella es destinava específicament a la Col·lecció COVID, comptant amb el consentiment previ del pacient.

«L'habitual és que la recerca se serveixi de mostres assistencials sobrants, que es conserven durant els dies posteriors. No obstant això, amb aquest circuit, s'ha pogut comptar amb mostres de Covid, de manera coordinada i ràpida, destinades als projectes de recerca», ha destacat la doctora Martínez.

Així mateix, es disposa de mostres de pacients en diferents estadis de la malaltia, «la qual cosa és molt important per a la recerca relacionada amb l'evolució del pacient (estudi de seqüeles, pronòstic, etc.)», ha abundat la doctora Alenda.

Això s'ha vist facilitat també per la creació d'una consulta de seguiment per part de l'Equip COVID, dirigida als pacients que han estat ingressats i que ja han superat la malaltia, en la qual, entre altres actuacions, se'ls realitza una nova extracció de sang.

La implicació del personal tècnic delBiobanco, AlexandraNicolásiJéssicaNavarro, ha estat fonamental per a poder dur a terme el processament i emmagatzematge de totes les mostres de pacients Covid-19, continuant a més amb el treball rutinari habitual delBiobancod'una altra mena de donants (pacients oncològics, per exemple).

ElBiobancoISABIALes va constituir EL 2009 i consta en l'actualitat de més de 51.500 mostres, pertanyents a 19.000 donants, que estan integrades en 90 col·leccions diferents (com a Malalties rares, Alzheimer, VIH o càncer de mama, entre altres).

ElBiobancoISABIALestà certificat per la norma ISO 9001:2015 de Sistemes de Gestió de Qualitat des de 2016, forma part de la Xarxa Valenciana deBiobancosi és col·laborador de la Xarxa Nacional deBiobancos(RNBB).

Des de la seva creació, elBiobancoha cedit més de 31.500 mostres per a l'execució de 120 projectes de recerca.

tracking