Diari Més

Com han de ser les visites de familiars a pacients covid a les UCI?

Semicyuc destaca els efectes «negatius i dolorosos» que ha tingut en la població l'aïllament i la solitud dels malalts  

Imatge de la UCI de l'Hospital San Pedro de Logronyo.

Com han de ser les visites de familiars a pacients covid a les UCI?Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Sociedad Española de Medicina Intensiva, Crítica y Unidades Coronarias (Semicyuc)valora l'experiència a les UCI on s'ha permès la visita controlada de la família a pacients amb coronavirus en «uns certs» supòsits i ha elaborat un decàleg de com haurien de realitzar-se.

«Recomanacions per a les visites de familiars a pacients covid-19», és el nom del document dirigit als professionals i elaborat pels experts de laSemicyuc, que destaquen els efectes «negatius i dolorosos» que ha tingut en la població l'aïllament i la solitud dels malalts de coronavirus i les seves famílies.

Una realitat que ha repercutit no sols en pacients i familiars, sinó també en els professionals, segons reconeixen ells mateixos.

Per això, aquesta societat ha volgut elaborar un decàleg, que forma part del Pla de Desescalada en els Serveis de Vigilància intensiva, posat en marxa a les UCI de tota Espanya, perquè les visites en aquestes unitats a pacients amb coronavirus puguin realitzar-se de manera segura:

- Si les proves de laboratori són positives, les visites dins del box han d'estar restringides «de manera absoluta, excepte circumstàncies extraordinàries».

- Els familiars no han de tenir cap símptoma i amb test negatiu deSARS-CoV-2, en cas d'haver estat en contacte amb el malalt.

- Si els pacients es troben en boxs tancats amb portes o finestres de vidre, «i sempre que la resta de la unitat es consideri neta, s'hauria de garantir la possibilitat d'una visita diària respectant les adequades mesures de seguretat».

Aquestes mesures són: rentada de mans, portar mascareta i bata d'un sol ús no impermeable.

- A la UCI amb cohort específica de covid-19, els pacients que es trobin en boxs oberts, la visita «es permetrà més enllà de la línia vermella de contacte» (2 metres), també amb mascareta, bata d'un sol ús no impermeable i guants.

-Han de ser supervisades i limitades en temps, a més, el personal sanitari ha d'ajudar i vigilar al familiar en la col·locació i retirada de l'equip de protecció.

- Cal organitzar-les escalonadament en el temps i evitar aglomeracions a les sales d'espera.

- Només podrà realitzar la visita una persona, i si és possible sempre la mateixa.

- Cal explicar a les famílies les condicions i motiu de la política de visites.

- Els familiars no podran ajudar en tasques de cures que impliquin contacte físic amb el pacient.

- Quan es confirmi que el pacient ja no es, el personal podrà valorar el pas a una visita més normalitzada i fins i tot un acompanyament familiar.

No obstant això, els experts assenyalen els supòsits especials i circumstàncies extraordinàries que puguin permetre l'acompanyament han de ser «analitzats i aprovats» per l'equip assistencial en sessió clínica, havent d'estar justificats, per motius clínics o humanitaris.

Així mateix, assenyalen que si hi hagués falta d'equips de protecció, com va ocórrer fa uns mesos, «les visites haurien de restringir-se totalment fins que aquest problema es resolgués, ja que, durant aquest temps, s'ha de garantir el proveïment d'EPIper als professionals».

tracking