Diari Més

Salut

Identifiquen un gen clau per a la fabricació de totes les cèl·lules sanguínies

La recerca pot obrir una nova via en la lluita contra el càncer

L'estudi es centra en la reacció de les cel·lules mare.

Identifiquen un gen clau per a la fabricació de totes les cèl·lules sanguíniesEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona han identificat per primera vegada el gen Phf19, un regulador epigenètic clau per al manteniment de les cèl·lules mare hematopoètiques (CMH), la font de totes les cèl·lules sanguínies, que podria obrir una nova diana en la recerca contra el càncer.

L'estudi, liderat per l'investigador Luciano Di Croce i publicat en la revista Science Advances, demostra que el gen Phf19 és essencial per a la diferenciació de les CMH, situades en la medul·la òssia, i que la seva absència genera desequilibris en el teixit sanguini equivalents als efectes que causa naturalment l'envelliment.

El procés de transició de les CMH a cèl·lules especialitzades està regulat per proteïnes que determinen els gens que s'expressen a cada moment i teixit cel·lular, i és precisament aquest mecanisme el que els científics han posat en el punt de mira en el seu estudi.

Per a això, han modificat genèticament a ratolins i se'ls ha eliminat el Phf19 sense condicionar la vida dels animals, la qual cosa els ha permès descobrir que, sense aquest, les regions del genoma que contenen els gens responsables per la diferenciació de les CMH estan més compactades i no s'expressen.

En conseqüència, les CMH es mantenen inactives, comprometent la diferenciació de les cèl·lules sanguínies (glòbuls blancs, glòbuls vermells, plaquetes, entre altres).

Gràcies a aquests resultats, els investigadors s'han adonat que aquesta situació no afecta a la vida dels ratolins en unes certes condicions, però en moments de risc -com un trasplantament o durant el procés d'envelliment- la dificultat de produir cèl·lules diferenciades sí que compromet el bon funcionament del teixit.

A llarg termini, els animals als quals els falta el gen Phf19, acumulen desordres en la composició de la sang compatibles amb les primeres fases de la leucèmia.

El primer coautor de l'article, Pedro Vizán, ha destacat que l'estudi dels processos mitjançant els quals les cèl·lules mare regulen la informació genètica per a produir cèl·lules especialitzades és essencial per a entendre com les cèl·lules adquireixen la pluripotència i la seva capacitat de proliferació, característiques clau per a formar un tumor.

«La falta de Phf19 incrementa la probabilitat de patir desordres en la composició de la sang. Per això estem estudiant el seu possible rol com a precursor de tumors, o bé si seria una diana com anticancerigen», ha relatat un dels autors de l'article, Pedro Vizán.

I és que quan es produeix una ferida o hemorràgia o quan cal renovar les pròpies cèl·lules, les CMH, que normalment es mantenen inactives, comencen a dividir-se i produir cèl·lules especialitzades, la qual cosa garanteix l'equilibri del teixit sanguini.

«Les cèl·lules de la medul·la òssia estan en divisió constant i són molt sensibles a factors ambientals, com podria ser la radiació o la quimioteràpia», ha explicat la coautora de l'article, Arantxa Gutiérrez, qui ha detallat que «qualsevol canvi que afecti l'expressió genètica de les CMH pot tenir una gran repercussió en l'equilibri de la sang».

Per part seva, l'investigador principal, Luciano Di Croce, ha destacat que, mentre la majoria dels estudis realitzats fins al moment «eliminaven totes les funcions bioquímiques del complex multiproteic del qual forma part el Pfh19», aquest estudi ha suprimit un únic gen, la qual cosa ha permès descobrir una «funció inesperada en la regulació de les CMH».

tracking