Diari Més

Salut

Un estudi identifica un dels motius pels quals hi ha persones amb VIH que controlen la infecció de manera natural

Un mecanisme que regula l'activitat dels gens té incidència en el procés segons els investigadors d'IrsiCaixa

Una sanitària mostra un vial amb sang en un centre de salut.

sang, covid-19, grup sanguini, sanitàriaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi ha identificat un dels motius pels quals hi ha persones amb VIH que són capaces de controlar la infecció de manera natural, sense prendre tractament antiviral, i que pot obrir camins cap a noves vies de tractament. La investigació d'IrsiCaixa publicada a 'PLOS Pathogens' revela que la metilació de l'ADN, un mecanisme que regula l'activitat dels gens, contribueix a la regulació de la resposta immunitària contra el VIH i pot determinar l'evolució clínica de la infecció. L'estudi s'ha fet a partir de 70 persones que aconseguien un control millor o pitjor del virus sense prendre tractament. L'article compara la metilació de l'ADN d'aquestes persones i demostra que hi ha diferències significatives entre els dos grups.
Aquest procés pot actuar com un interruptor, encenent o apagant l'expressió dels gens sense modificar la seva seqüència, i per tant sense generar cap mutació irreversible. Algunes d'aquestes metilacions de l'ADN es poden heretar i altres apareixen a causa de factors externs, com ara una infecció.

Els científics han analitzat els genomes complets de cèl·lules sanguínies de tots els participants i han comparat els resultats entre el grup que presenta un bon control del virus i el que no. Han identificat 2.647 diferències en la metilació de l'ADN entre els dos grups i han observat que algunes afecten l'expressió de gens essencials per al control de virus.

Els investigadors conclouen així que la regulació dels gens mitjançant la metilació de l'ADN s'haurà de considerar a l'hora de dissenyar noves estratègies de cura de la infecció. Els resultats també apunten que la metilació de l'ADN també podria modular la resposta

immunitària en altres infeccions cròniques.

tracking