Diari Més

Test obligatori de covid-19 a Alemanya per als qui tornin de Catalunya, Aragó i Navarra

Les proves seran gratuïtes per als viatgers afectats

El ministre alemany de Sanitat, Jens Spahn.

Test obligatori de covid-19 a Alemanya per als qui tornin de Catalunya, Aragó i NavarraEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els test de covid-19 seran obligatoris a Alemanya a partir d'aquest dissabte per a tots els viatgers que tornin de zones considerades com d'alt risc, entre les quals actualment es compten Catalunya, l'Aragó i Navarra, va informar el ministre de Sanitat, Jens Spahn.

El pla d'introduir test obligatoris s'havia aprovat ja fa diversos dies, però encara no s'havia fixat la data.

«És clar que es tracta d'una retallada de les llibertats de l'individu però em sembla proporcionat a la situació i assumible», va dir Spahn davant la premsa.

«La llibertat implica també responsabilitat cap als altres», va agregar.

Spahn va subratllar que els test hauran de ser gratuïts per als afectats i va rebutjar propostes segons les quals els viatgers hauran de pagar-los per haver viatjat a zones de risc per la seva pròpia responsabilitat.

«Aquestes propostes són populistes», va considerar Spahn.

El ministre va recordar que, malgrat al perill que implica el retorn de viatgers de zones de risc, el major número dels contagis es continua produint a Alemanya.

Els nous contagis vénen augmentant a Alemanya des de fa diversos dies pel que l'Institut Robert Koch (RKI) de virologia ha expressat en repetides ocasions la seva preocupació.

Les autoritats sanitàries alemanyes van comptabilitzar en les últimes 24 hores 1.045 nous contagis per coronavirus, de manera que la xifra de casos actius se situa en uns 8.700, segons dades del RKI.

La xifra total de positius des que es donés a conèixer el primer cas de contagi al país el passat 27 de gener ascendeix a 213.067, dels quals 195.200 consten com sanats.

El factor de reproducció (R) menys estable, basat en una comparativa de les infeccions en un interval de quatre dies respecte als quatre dies anteriors i que reflecteix l'evolució de contagis de fa aproximadament una setmana i mitja, va retrocedir de 1,02 a 0,9, va assenyalar el RKI en el seu informe diari difós ahir a la tarda.

En tant, el factor R que pren en consideració les infeccions en un interval de set dies respecte als set anteriors, i que per tant és considerat més estable en permetre un major balanç de les oscil·lacions derivades de brots localitzats, va descendir de 0,99 a 0,97.

Aquest segon valor reflexa l'evolució de contagis de fa 8 a 16 dies.

Encara que els carrers alemanys reflecteixen el retorn a la «nova normalitat» i els primers escolars han tornat ja a les aules, la gran majoria de ciutadans no considera que es vagi a mantenir la situació i creu que hi haurà una nova aturada de la vida pública, amb considerables danys per a l'economia.

tracking