Diari Més

Com utilitzar correctament la mascareta?

L'obligatorietat de portar mascareta s'ha convertit en la protagonista de la crisi de la covid-19

Les mascaretes poden dificultar les comunicacions entre persones

Les mascaretes, una barrera per als virus... i per a la comunicacióefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'obligatorietat de portar mascareta s'ha convertit en la protagonista de la crisi de la covid-19, el seu ús en espais públics siguin oberts o tancats ha estat molt qüestionat i, en molts moments ha generat malestar per culpa de les altes temperatures d'aquesta època de l'any.

Són moltes les preguntes sobre l'ús de la mascareta, algunes de les quals intenten desgranar els experts:

Quant de temps podem dur una mascareta d'un sol ús?

No és recomanable l'ús de mascaretes quirúrgiques, higièniques i EPI durant més de 4 hores. Si aquestes s'humidifiquen o es deterioren abans, també s'han de canviar immediatament i mai es poden tornar a utilitzar.

Quin tipus de mascareta han d'utilitzar els més petits?

Els menors de3anys no n'han de portar mai. A partir d'aquesta edat s'hautilitzaruna mascareta adequada a la seva edat i, sobretot, és crucial que un adult supervisi la seva col·locació.

Com ens hem de col·locar la mascareta?

L'OMS va publicar el procediment correcte per posar-se la mascareta i treure-se-la:

  1. Rentar-se les mans amb un gel desinfectant o aigua i sabó abans de col·locar-se la mascareta.
  2. Tocar la mascareta únicament per les gomes que van a les orelles. És fonamental cobrir la boca i el nas en tot moment evitant que quedin espais.
  3. Evitar manipular la mascareta mentre es realitza la col·locació, evitant tocar-la massa, i que en el cas de fer-ho, cal rentar-se les mans.
  4. Per a treure-la, cal començar per darrere (evitant tocar la part davantera de la màscara) amb una prèvia rentada de mans i subjectant-la per les cordes o gomes. La mascareta que rebutgem ha d'introduir-se en una bossa o recipient tancat, i posteriorment procedir a rentar les mans amb alcohol o aigua i sabó.

Què hem de fer quan ens traiem la mascareta?

Primer de tot cal saber que la mascareta mai s'ha de deixar sobre una taula, ni s'ha d'airejar i tampoc s'ha de col·locar al colze. Per guardar-la correctament s'ha de posar sobre un paper que absorbeixi la humitat, osi noen una tela prèviament desinfectada. Tampoc es recomana deixar-la en bosses de plàstic ni dins la bossa mà.

tracking