Diari Més

Màscares transparents per a tots?L'oportunitat d'eliminar una altra barrera

Podria ser de gran ajuda per aquelles persones amb discapacitat auditiva

Podria ser de gran ajuda per aquelles persones amb discapacitat auditiva

Màscares transparents per a tots?L'oportunitat d'eliminar una altra barreraEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Julia és una dona sorda que ha deixat de fer la compra perquè ha de demanar a la caixera que es tregui la màscara per a comunicar-se amb ella, també li ho ha de dir al seu metge per a llegir-li els llavis. Les mascaretestransparents afavoreixen aquesta comunicació: hauria d'usar-les tothom?

A Espanya hi ha un milió i mig de persones amb discapacitat auditiva, segons l'INE; algunes d'elles utilitzen per a la seva comunicació la llengua de signes, però altres només compten amb el suport de la lectura dels llavis per a mantenir la relació social.

Per tant, les mascaretes transparents no només serien útils per a les persones sordes i amb discapacitat auditiva, sinó per a tot el seu entorn, familiar, de l'àmbit sanitari, laboral, d'oci o en el transport.

Alguns experts consultats per EFE van més enllà i creuen que aquestes mascaretes que deixen visible la cara contribueixen a normalitzar les relacions socials de la població en general.

S'han utilitzat en reunions entre autoritats polítiques; per exemple la va portar el primer ministre gibraltareny,FabiánPicardo, durant la seva recent trobada amb la ministra d'Exteriors,AranchaGonzálezLaya.

Noves barrerres per a persones sords

El president de la Federació de Persones Sordes del País Basc, AitorBedialauneta, explica que durant el coronavirus han anat sorgint noves barreres per a aquestes persones, que lamentablement se sumen a les que ja tenen sovint en el seu dia a dia.

«Amb el coronavirus s'han agreujat i hem de fer un gran esforç per a arribar a la societat, perquè els no tothom sap la llengua de signes i nosaltres ens esforçar-nos amb la lectura labial, però no sempre es comprèn el missatge al cent per cent, depèn de com gesticuli o obri la boca, i ara és impossible mantenir aquesta comunicació sense posar en risc la salut», assegura el responsable d'EuskalGorrak.

Des de fa unes setmanes, aquesta organització treballa amb diverses empreses del País Basc per a aconseguir homologar un model de msacareta transparent, que compti amb l'aval de l'Agència Espanyola del Medicament.

«Se suposa que tots ens preparem per a la normalitat i pensem que no era complicat aconseguir aquesta mascareta transparent, amb requisits derespirabilidad, material respectable amb el medi ambient» i que compleixi la normativa sanitària.

Però la màscara no és la solució màgica a les barreres de comunicació de les persones sordes, fa falta augmentar els interpretis de signes, ampliar la subtitulació, entre altres.

«És clar que la màscara transparent serà beneficiosa per a tothom; nosaltres parlem de salvar la comunicació, però per a altres persones els ajudarà a normalitzar les relacions socials, com per exemple en l'àmbit educatiu o en zones d'oci infantil, on podria usar-se per a relaxar el contacte amb els nens als quals els espanta la màscara».

La incomunicació de Julia, Haizea...

Haizeaés una jove sorda de 22 anys que viu a Eibar (Guipúscoa) i el seu testimoniatge és compartit per Julia i més persones sordes. Ens explica que no ha pogut anar al seu metge durant la pandèmia perquè havia de demanar cita per telèfon i ara amb l'ús de la mascareta segueix sense poder llegir els llavis de les persones amb les quals es relaciona en el seu dia a dia.

La seva vida abans de la covid-19 tenia diverses barreres, però ara també, encara que és una jove lluitadora. Sempre s'ha esforçat per a comunicar-se amb la societat a través la lectura labial, encara que moltes vegades dubta, se sent insegura i treu el mòbil per a escriure el missatge. «Moltes persones no vocalitzen clar».

Reconeix que durant la pandèmia s'ha sentit desinformada sobretot al principi, encara que més tard es van incorporar en algunes emissions de TV un interpreti de llengua de signes.

«Fins avui no puc mantenir una comunicació eficaç, ni còmoda, perquè no puc comunicar-me per llengua de signes perquè no ho saben, ni puc llegir els seus llavis perquè estan tapats; és així la meva vida diària».

Aprendre a interpretar les mirades

Quan parlem amb coneguts al carrer o en l'àmbit del treball, tendim a retirar-nos la mascareta en alguns moments i no sols és per a respirar, sinó per a veure el gest de l'altra persona.

«En treballs de cara al client, en classes de logopèdia i en més àmbits, és important veure el gest de la boca perquè aporta molta informació», analitza a Efe el professor de comunicació de la Universitat de Navarra Daniel Bartolomé.

«La mascareta obstaculitza tot el que és la cara, anul·la la seva comunicació a través del gest i limita l'expressió facial i aquest canal de comunicació en el cas de les persones sordes queda bloquejat», afegeix.

Segons l'expert deISSASchoolOfManagementAssistants, ens estem acostumant a l'ús de la mascareta i estem aprenent a interpretar millor el to de la veu i a aprendre «aquest nou llenguatge dels ulls».

«L'expressió facial de la boca acompanya i reforça el nostre missatge, a nivell emotiu i afectiu, per la qual cosa no veure'ns la cara és un problema; a Orient estan més acostumats a la lectura dels ulls, de la seva lluentor, perquè usen més la mascareta per problemes climàtics o ,de contaminació i ja s'ha fet habitual en la seva vestimenta».

En canvi, «en la cultura mediterrània i als EUA es té en compte el somriure -explica- per a interpretar si estem a gust o disgust, és una manera de respondre sense parlar, però caldrà anar aprenent el llenguatge de les mirades»

tracking