Diari Més

El nou coronavirus existeix des de fa dècades en ratpenats

Desxifrat l'arbre genealògic del virus que causa la covid-19, que va mutar a la seva forma actual fa entre 40 i 70 anys

Imatge d'un ratpenat de ferradura petit

El nou coronavirus existeix des de fa dècades en ratpenatsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El coronavirus protagonista de l'actual pandèmia existeix en una forma similar a l'actual des de fa almenys 40 anys en l'organisme dels ratpenats, però els seus orígens genètics han estat rastrejats fins al segle XX, quan va compartir el seu últim ancestre comú amb el SARS-COV, causant una altra epidèmia en 2002.

En tot aquest temps va estar mutant i esperant la seva oportunitat de fer el salt a la nostra espècie mentre continuava contagiant a ratpenats i, probablement també a pangolins, que van poder servir com a transmissors a l'ésser humà.

A totes aquestes conclusions ha arribat un equip d'investigadors que han publicat els resultats del seu estudi en la revista Nature i que han advertit de la presència de molts altres coronavirus en espècies animals amb capacitat de fer el salt a l'ésser humà de nou.

El codi genètic del SARS-CoV-2 va ser seqüenciat per primera vegada el mes de gener passat, quan es va certificar que procedia del ratpenat de ferradura per la seva proximitat genètica amb el virus RaTG13, propi d'aquesta espècie animal.

Els autors de l'estudi han rastrejat l'arbre genealògic dels sabercovirus, la categoria de coronavirus a la qual pertanys el SARS-CoV-2, per a identificar les mutacions que van anar derivant en diferents tipus de virus, la majoria d'ells propis de ratpenats, excepte mitja dotzena d'ells, pròxims al causant de la covid-19, que són propis de pangolins.

L'estudi va determinar que una de les característiques compartides amb els seus ancestres més llunyans és el domini d'unió al receptor (RBD, per les seves sigles en anglès), un element que forma part de l'espiga del virus i facilita la seva unió i posterior contagi a les cèl·lules humanes.

Segons els investigadors, l'àmplia varietat de coronavirus parents del SARS-CoV-2 i que també tenen el RBD present en els ratpenats demostra «el difícil que és identificar virus amb el potencial de causar importants brots en humans abans que emergeixin».

L'article advoca finalment per «la necessitat d'una xarxa global de sistemes de seguiments a temps real de malalties humanes, com el que va detectar l'inusual clúster de pneumònia a Wuhan al desembre de 2019» i el monitoratge de poblacions de ratpenats per a evitar que futurs salts d'altres coronavirus a humans ens agafin de manera desprevinguda.

tracking