Diari Més

Pionyang declara «emergència màxima» en detectar el seu primer possible contagi

Fins ara, no s'havia comunicat cap cas al país asiàtic

Treballadors en l'àrea de Myeongdong del centre de Seül, Corea del Sud.

Pionyang declara «emergència màxima» en detectar el seu primer possible contagiEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Corea de Nord ha declarat la «màxima emergència» sanitària i decretat l'aïllament a la ciutat deKaesong, fronterera amb el Sud, després de detectar allí un possible cas de COVID-19, el primer fins avui anunciat pel règim.

El cas «sospitós» afecta a un ciutadà nord-coreà que havia desertat al Sud fa tres anys i retornat al Nord després de creuar «de manera il·legal» la frontera militaritzada que separa a tots dos països el passat dia 19, segons va informar aquest diumenge l'agència estatal nord-coreanaKCNA.

Després de conèixer-se el possible contagi, el líder nord-coreà KimJong-unva presidir aquest dissabte una reunió de la cúpula del Partit dels Treballadors en la qual es va decidir «bloquejar completament»Kaesongi posar en aïllament els diferents districtes de la província fronterera amb el Sud.

Kim també va decidir passar del «estat d'emergència contra l'epidèmia» en què es trobava el règim al «sistema d'emergència màxima», i va donar instruccions sobre les «accions i mesures organitzatives» que hauran d'implementar-se en els diferents òrgans del partit i en institucions sanitàries i de seguretat nacional, segons laKCNA.

«Malgrat les intenses mesures anti-epidèmia aplicades en tots els àmbits i de l'estricte tancament de totes les vies d'entrada en els últims sis mesos, hi ha hagut una situació crítica per la qual l'agressiu virus podria haver-se introduït al país», va dir Kim durant la reunió celebrada en la vespra.

El desertor retornat al Nord va ser lloc sota «estricta quarantena» després que se li detectessin símptomes i realitzessin diverses proves mèdiques amb «resultats incerts», i les autoritats nord-coreanes també han realitzat test i aïllat a totes les persones que van tenir contacte amb ell, va detallar l'agència estatal.

El règim dePionyangva decidir a més realitzar una «recerca exhaustiva» de la unitat militar desplegada en la zona fronterera per la qual va penetrar el desertor, amb vista a «prendre les mesures necessàries» i a «administrar un sever càstig» als responsables que es produís aquesta incursió il·legal en territori nord-coreà.

La reunió del buró polític del Partit dels Treballadors va comptar també amb la participació per videoconferència de diferents òrgans de poder del règim i amb oficials del centre nord-coreà anti-epidèmies, entre altres responsables polítics, militars i sanitaris, segons recull laKCNA.

Corea del Sud, per part seva, creu que existeix una «alta possibilitat» que es produís un encreuament il·legal en la davanteraintercoreanatal com afirmaPionyang, segons va dir avui un oficial militar sud-coreà sense identificar a l'agència localYonhap.

El comandament militar conjunt sud-coreà es troba tractant de verificar els detalls de l'incident, i ara com ara no ha confirmat si la persona que va travessar la frontera va ser un desertor nord-coreà, segons la mateixa font.

La ciutat deKaesong, on es va detectar el contagi i que ha estat posada sota aïllament des del dissabte, albergava l'oficina d'enllaçintercoreanaque el Nord va destruir a mitjan juny com a represàlia per l'enviament de propaganda mitjançant globus per part d'activistes des del Sud.

Corea del Nord havia posat en marxa el seu «sistema d'emergència nacional» el gener passat per a evitar la propagació del nou coronavirus en el seu territori, la qual cosa va suposar el tancament complet de les seves fronteres terrestres.

Encara que es desconeix el veritable abast de la pandèmia al país, fins avui l'hermètic règim no ha notificat oficialment a l'Organització Mundial de la Salut cap cas de COVID-19, ni havia informat de cap possible contagi.

tracking