Diari Més

Salut

Una anàlisi de sang podria detectar el càncer quatre anys abans del diagnòstic

Científics xinesos i estatunidencs han descrit aquest mètode que podria aplicar-se en cinc tipus de tumors

Descoberta la implicació d'una nova proteïna en el càncer de fetge

Descoberta la implicació d'una nova proteïna en el càncer de fetgeCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La supervivència dels pacients de càncer augmenta quan aquest es detecta en etapes primerenques. Ara, un equip de científics ha desenvolupat una anàlisi de sang no invasiu que podria identificar tumors fins a quatre anys abans del diagnòstic convencional.

La descripció d'aquest mètode encara preliminar, desenvolupat per a la detecció precoç de cinc tipus comuns de càncer, es publica a la revista NatureCommunicationsen un article que signen científics xinesos i estatunidencs.

La supervivència dels pacients de càncer s'incrementa significativament quan la malaltia s'identifica en les etapes primerenques, ja que el tumor pot ser extirpat quirúrgicament o tractat amb els medicaments adequats. No obstant això, només existeix un nombre limitat de proves de detecció per uns pocs tipus de càncer.

En aquest estudi,KunZhang, de la Universitat de Califòrnia a Sant Diego (Estats Units) i els seus col·legues descriuen una prova de detecció del càncer a la sang, anomenadaPanSeer, que examina les signatures de metilació específiques del càncer a la sang.

La metilació és un procés que dirigeix quan i com són activats i desactivats els gens que controlen el desenvolupament de l'organisme i que poden veure's afectats per causes ambientals. Aquesta exerceix un paper crucial en nombroses malalties i en la progressió de pràcticament tots els tipus de càncer.

Per desenvolupar i provar PanSeer, els investigadors van realitzar una anàlisi de mostres de plasma obtingudes de 605 individus asimptomàtics, 191 dels quals van ser diagnosticats posteriorment amb càncer. Així mateix, van fer un perfil de les mostres de plasma d'altres 223 pacients de càncer diagnosticats, així com de 200 mostres de tumors primaris i de teixits normals.

Segons explica la revista, els autors van demostrar que la seva prova pot potencialment detectar amb alta especificitat cinc tipus comuns de càncer (d'estómac, esòfag, colorectal, pulmó o fetge) en pacients post-diagnòstic, així com en individus asimptomàtics fins a quatre anys abans del diagnòstic convencional.

Els científics demostren quePanSeerdetecta el càncer en el 95% dels individus asimptomàtics que van ser diagnosticats posteriorment. No obstant això, els autors d'aquest article subratllen que «és poc probable» que aquest mètode sigui capaç de predir quins pacients més tard desenvoluparan càncer.

No obstant això, el més probable és que sí que identifiqui als pacients que ja tenen creixements cancerosos, però que continuen sent asimptomàtics segons els mètodes de detecció actuals. Els investigadors conclouen que es necessiten més estudis longitudinals a gran escala per confirmar el potencial de la prova per a la detecció precoç del càncer en individuspre-diagnosticats.

tracking