Diari Més

El rastreig de casos ha permès detectar entre un 50 i 75% d'asimptomàtics

El 19,2% dels casos que s'han detectat des de l'11 de maig afectaven nois d'entre 15 i 29 anys

Pla general de dos joves amb mascareta passejant per Sitges.

rastreig de casos, coronavirus, mascaretaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sanitat ha destacat la importància de l'activitat de rastreig que fa possible que, avui dia, s'estiguin detectant entre un 50 i un 75% de contagis asimptomàtics de COVID-19 i permet conèixer el perfil dels afectats, molt més joves que els que hi havia al març o abril.

Així ho ha assegurat la directora general de Salut Pública, Qualitat i Innovació, Pilar Aparicio, durant la seva compareixença a la Comissió de Sanitat del Congrés dels Diputats on ha destacat que en aquesta etapa de nova normalitat, els treballs de detecció precoç i seguiment dels contactes cobreixen un paper fonamental per poder respondre als brots.

Ha reconegut, no obstant això, que aquesta capacitat de rastreig té en cada comunitat autònoma «molt diferents intervencions i molt diferents aplicacions i maneres de portar-les endavant».

Així, ha posat l'exemple de regions més concentrades com és el cas de la de Madrid, que té uns recursos diferents i unes estratègies diferents a altres comunitats amb una dispersió geogràfica molt més gran, que els obliga a adaptar les estratègies de rastreig.

Aparicio ha subratllat que per aquest treball és fonamental comptar amb una Atenció Primària «enfortida», no sols per fer una detecció precoç dels casos, sinó per ser la base del seguiment de contactes i del rastreig de tots el contactes que permeti controlar els brots.

Així, ha assegurat que part d'aquest rastreig fa possible conèixer que entre un 50 i un 75% dels casos detectats avui dia són asimptomàtics, saber l'edat dels contagiats i conèixer on i per què s'han contagiat.

En aquest sentit, segons les últimes dades actualitzades a data de 17 de juliol per l'Instituto de Salud Carlos III, la mitjana d'edat dels casos de COVID-19 continua descendint i s'ha situat en 44 anys, enfront dels 60 d'abans del 10 de maig.

El grup de població on es produeixen més contagis és el dels joves: el 19,2% dels casos que s'han detectat des de l'11 de maig afectaven nois d'entre 15 i 29 anys. El 55% dels contagiats des de l'11 de maig són dones.

Dels 25.628 casos diagnosticats entre l'11 de maig i el 17 de juliol, el 8,5% de van ser hospitalitzats, el 0,6% va haver de ser ingressat en unitats de vigilància intensiva i el 0,8% va morir.

Segons les xifres actualitzades aquest dimarts, la mitjana de contactes identificats per cada cas confirmat de COVID-19 se situa entre 2 i 7 persones, amb grans diferències entre comunitats, ja que Canàries pot detectar fins a 20 contactes, mentre que La Rioja no localitza a més de 4.

Aquesta última actualització de la situació de COVID-19 a Espanya no inclou en l'anàlisi dels contactes localitzats les dades d'Astúries, Castella-la Manxa, Catalunya i Madrid per «dificultats en la categorització de la variable».

tracking