Diari Més

Resultats «extremadament prometedors», de la vacuna d'Oxford contra la covid-19

Els científics asseguren que la segona fase clínica amb més de 1.000 persones ha demostrat la seguretat de la vacuna i que genera immunitat

Les proves realitzades ala Universitat d'Oxford estan sent molt accelerades.

Resultats «extremadament prometedors», de la vacuna d'Oxford contra la covid-19Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vacuna contra el coronavirus que desenvolupa la universitat britànica d'Oxford sembla «segura» i «entrena» el sistema immunològic, segons revelen les troballes de les primeres fases de l'estudi, divulgats aquest dilluns.

Durant els assajos clínics realitzats per experts del prestigiós centre acadèmic, 1.077 voluntaris van mostrar que una injecció els portava a produir anticossos i cèl·lules blanques de la sang que poden combatre el virus.

Aquests descobriments, difosos en la revista mèdica 'The Lancet', es consideren «molt prometedors», si bé encara és necessari dur a terme assajos a major escala a fi de determinar si els anticossos són suficients per a oferir protecció a llarg termini contra la malaltia.

La vacuna denominada ChAdOx1 nCoV-19, que està sent desenvolupada a una velocitat sense precedents, està feta a base d'un virus genèticament fabricat que ocasiona el refredat comú en ximpanzés.

Els científics ho han modificat en gran part de manera que no pugui ocasionar infeccions en persones i perquè s'assembli més al coronavirus.

Ho han fet transferint les instruccions genètiques per a l'anomenada 'proteïna del pic' del coronavirus -l'eina clau que aquest empra per a envair les cèl·lules d'humans- a la vacuna que estan desenvolupant.

D'aquesta manera, aquesta vacuna s'assembla al coronavirus i el sistema immune pot aprendre la manera de lluitar contra ell.

Malgrat la rellevància d'aquests primers descobriments, els experts han alertat que l'estudi no porta operatiu el temps suficient com per a comprendre si ofereix immunitat a llarg termini.

Quant als efectes secundaris, els científics van determinar que existeixen si bé no es consideren perillosos.

En els seus assajos van detectar que un 70% de les persones que van participar en l'estudi van desenvolupar febre o mal de cap encara que aquests símptomes van poder ser tractats amb paracetamol.

«Encara hi ha molta feina per fer abans que puguem confirmar si la nostra vacuna ajudarà a controlar la pandèmia de la COVID-19, però aquests resultats preliminars són prometedors», va ressaltar avui Sarah Gilbert, de la Universitat d'Oxford.

Per part seva, el primer ministre britànic, Boris Johnson, va dir en un missatge en Twitter que aquestes troballes constitueixen «una notícia molt positiva» i va elogiar als «brillants i pioners científics i investigadors de la universitat d'Oxford».

«No hi ha garanties, encara no som aquí i seran necessaris més assajos, però això és un pas important en la direcció correcta», va subratllar el líder conservador.

Gran part de l'atenció en el desenvolupament dels antídots al coronavirus fins avui ha versat en els anticossos, que són només una part del sistema de defensa immunològic.

Les vacunes que es consideren efectives indueixen alhora tant als anticossos com la resposta de les cèl·lules T, un tipus de cèl·lules blanques de la sang que ajuden a coordinar el sistema immunològic i poden detectar quines cèl·lules han estat infectades i destruir-les.

L'estudi va mostrar que el 90% de les persones va desenvolupar anticossos neutralitzadors després de ser-los injectats una dosi i es va donar dues dosis a tan sols deu persones, de les quals totes van produir més anticossos neutralitzadors.

Andrew Pollard, del grup investigador, va dir avui a la BBC que si bé els resultats són «extremadament prometedors», la pregunta «clau» ara és «si la vacuna funciona» com a antídot i, en aquest sentit, cal esperar.

tracking