Diari Més

Salut demana als hotels habilitats durant la pandèmia la seva disposició «per quan calgui» utilitzar-los

Actualment hi ha actius a Barcelona el Condal Mar i el Sagrada Família, amb 63 i 53 places ocupades respectivament

Un professional sanitari, als passadissos de l'Hotel Plaza, que acull malalts de coronavirus.

Salut demana als hotels habilitats durant la pandèmia la seva disposició «per quan calgui» utilitzar-losACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Prop de 2.000 persones han passat durant la pandèmia de la covid-19 per algun dels anomenats 'Hotel Salut' habilitats a Barcelona en pocs dies per acollir pacients i persones vulnerables. Actualment només n'hi ha dos que estan actius a la ciutat - el Condal Mar by Melià i l'Hotel Sagrada Família- però davant de l'aparició de brots i l'evolució dels contagis la porta a fer servir més hotels resta oberta. Des del Servei Català de la Salut (CatSalut), el director Adrià Comella demana als hotels que estiguin preparats «per quan calgui» i el gremi hoteler avança la seva predisposició.

Conchita Peña, directora del projecte Hotels Salut i directora d'Atenció al Ciutadà del Consorci Sanitari de Barcelona (CSB), considera en declaracions a l'ACN que l'habilitació d'equipaments va ser «clau» per contenir la pandèmia, ho veu com un model «d'èxit» que es pot replicar i avança que hi ha la possibilitat d'obrir més hotels «amb molta facilitat».

En aquests moments el Condal Mar by Melià, al Poblenou, té 168 places disponibles i en té 63 d'ocupades per pacients mentre que l'Hotel Sagrada Família té 78 places, de les quals ja n'hi ha 53 d'ocupades per persones amb un perfil de doble vulnerabilitat social que necessita acompanyament.

El director dels hotels Melià de Barcelona, Enrique Aranda, diu que la situació actual «no és molt bona» perquè ara tenen una seixantena de pacients al Condal Mar i fa dues setmanes només en tenien tres. «Als hotelers ens agrada tenir totes les habitacions plenes però en aquest cas com més buit millor perquè vol dir que les coses van bé», apunta.

De moment, el Condal Mar no té data prevista per deixar de funcionar com a equipament per a malalts. Per contra, l'hotel de la Sagrada Família, que és un projecte gestionat pel consistori i amb el suport de Salut, té previst finalitzar l'activitat a finals d'agost, però és una data «revisable». Està pensat especialment per a casos que a banda de patir la crisi sanitària tenen una «emergència social» en el seu dia a dia.

Claus de «l'èxit»

Peña explica que el projecte d'Hotels Salut va permetre la contenció de la pandèmia comunitària alhora que donava oxigen al sistema sanitari per eixamplar-se i dedicar-se als positius de covid que necessitaven ingressar a l'UCI o requerien una hospitalització aguda.

D'altra banda, destaca que «l'èxit» de la iniciativa té a veure amb la coordinació i el cribratge clínic i social dels pacients, és a dir, en tenir una mirada integral sanitària i social. De fet, assegura que el paper dels treballadors socials sanitaris ha estat molt important en l'acompanyament als malalts i les persones vulnerables.

Com a possibles millores en el projecte, detecta Peña, es podria consultar l'opinió de la ciutadania, com per exemple s'ha fet en el cas de l'Hotel Sagrada Família amb els allotjats. «Això ens ajudaria a veure què és el que hem de millorar», indica. A més, també milloraria la «flexibilitat» de l'administració per tenir fórmules jurídiques que permetin fer concerts i contractes per dotar de més personal i amb tot el material necessari els equipaments.

Ús dels hotels en el futur

«Tant de bo no haguem d'usar els equipaments hotelers però us demano que els hotels que heu disposat a salut els mantingueu per quan calgui», afirmava el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, en una sessió dijous amb diversos dels agents implicats.

Comella considera que l'adaptació que es va fer en el seu moment va ser «brutal» però recorda que la malaltia no està eliminada. «Ens hi tornarem a trobar, ja hi som», diu demanant situar-se el més aviat possible en el pitjor escenari.

Per això, no descarta haver de reactivar els hotels salut i veu positiu que en aquells que van servir d'oxigen al sistema sanitari ja tinguin «circuits elaborats» i un personal «més experimentat». «Ja hi ha una dinàmica feta, guanyar temps amb això és essencial», afirma matisant que si cal tornar-ho a fer -amb més o menys intensitat- sigui «molt ràpid».

Els hotels, predisposats a ajudar

El director del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, diu a l'ACN que haver pogut col·laborar activament com a sector ha estat «realment gratificant». Pel que fa a una possible ajuda de cara el futur, Casals no té dubtes: «Per això estem, ho hem demostrat ara i altres vegades». «Ens tornaran a trobar amb tot el que pugui», conclou.

Un dels hotels que va arribar a acollir més pacients va ser el Melià de Sarrià, que va allotjar 531 persones entre el 29 de març i el 30 de juny, període durant el qual va funcionar com Hotel Salut, amb un pic màxim de fins a 280 pacients al mateix temps.

Aranda assegura que l'experiència va ser «única» perquè llavors no se sabia el que se sap avui del virus ni tampoc quines són les necessitats. «Teníem por, és lluitar contra alguna cosa que és invisible, quan vam veure la cara d'angoixa amb la que venien les persones ens va afectar molt», admet.

Després, mica en mica, recorda que autobusos de TMB -utilitzats per transportar pacients- ja no arribaven plens. «La nostra tasca com a hotelers va ser donar confiança i intentar apujar l'ànim», comenta.

Xifres i dades del projecte

El primer hotel que va allotjar pacients va ser el Cotton i ho va fer el 22 de març. En total hi ha hagut 1.457 pacients repartits en set hotels Salut, als quals cal afegir-hi els 521 de l'Hotel Catalonia Plaza -medicalitzat amb una altra lògica-, els 50 pacients de l'Hotel Sagrada Família per a persones sense llar que gestiona l'Ajuntament de Barcelona i el Room Mary Carla, que va allotjar 28 persones grans provinents de residències. En global, sumen 2.056 pacients.

A banda, cinc hotels més van servir per acollir 923 professionals sanitaris i almenys 246 persones van ser allotjades pels pavellons Salut que servien d'ampliació dels principals hospitals de la ciutat.

Pel que fa als pacients allotjats, la majoria d'ingressats estaven en la franja entre els 47 i els 55 anys i hi havia més homes que dones.

El pic d'ingressos en hotels habilitats va tenir lloc el 8 d'abril, amb 70 pacients, i va anar reduint-se fins al juny, amb algun altre pic inferior.

El principal centre derivador va ser l'Hospital Vall d'Hebron, seguit de l'atenció primària, l'Hospital del Mar i l'Hospital Sant Pau. D'entre la primària, els equips des d'on es van fer més derivacions són Guineueta, Raval Sud i Roquetes, justament en zones on hi ha major vulnerabilitat.

tracking