Diari Més

L'Aragó sacrificarà 92.700 visons per la transmissió de la Covid en una granja

Les autoritats van procedir a la «immobilització cautelar» de la granja de Secapiel el 22 de maig quan set dels seus empleats van donar positiu

Els animals seran sacrificats malgrat no tenir cirstància que hagin pogut contagiar humans.

L'Aragó sacrificarà 92.700 visons per la transmissió de la Covid en una granjaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Aragó ha detectat un focus de transmissió, però no entre humans. El departament d'Agricultura ha decidit sacrificar els visons de l'empresa de la Puebla de Valverde després de detectar la propagació del virus entre aquests: «Ordenem sacrificar la totalitat dels animals de l'explotació». El conseller aragonès d'Agricultura i ramaderia, Joaquín Olona, ha assegurat que s'havia prohibit l'entrada i sortida d'animals de l'explotació des que es van immobilitzar els animals.

La decisió, basada en la llei nacional de sanitat animal, es va prendre anit per part de les administracions involucrades, ha informat en roda de premsa el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient, Joaquín Olona, qui ha explicat que la Direcció General de Qualitat i Sanitat Alimentària ja va procedir a la «immobilització cautelar» de la granja, de l'empresa Secapiel, el 22 de maig quan 7 dels seus treballadors van donar positiu per Covid-19 que ja estan «sans».

Des de llavors s'han realitzat quatre test als visons, l'últim dels quals va concloure amb un 86,67% de la mostra com a positius, i aquesta mateixa setmana altres dos empleats han donat positiu, per la qual cosa el conseller ha insistit que s'ha pres aquesta decisió per a preservar la salut pública.

«No es pot traslladar cap certesa» sobre si hi ha hagut o no transmissió de persones a animals o viceversa, caben «les dues possibilitats», i és precisament l'«elevat grau d'incertesa» existent el que ha portat a prendre aquesta «dràstica decisió», que ha estat comunicada aquest dijous a l'empresa, Secapiel, a qui ha agraït la seva col·laboració i «responsabilitat».

Ha apuntat en aquest sentit que el 'cas zero' va ser una persona aliena a l'explotació, relacionada amb un dels treballadors, la qual cosa sí que permet establir «la hipòtesi» que el coronavirus s'hagués pogut transmetre de persones a animals. Des del 22 de maig quan es va ordenar la immobilització cautelar, s'ha fet un seguiment dels animals i no s'ha permès l'entrada ni sortida dels visons ni els seus productes de l'explotació, que complia els requeriments en matèria de sanitat animal i a la qual li van comunicar les mesures relacionades amb la bioseguretat a seguir, que els consta que s'han complert, ha dit Olona.

tracking