Diari Més

Pneumòlegs alerten d'un segon brot «significatiu» a l'Estat

Apunten que ha aparegut una nova soca de SARS-CoV-2 importada des de Llatinoamèrica

L'equip de mostres d'Atenció Primària de Lleida preparant-se per fer proves PCR en una residència.

Salut notifica un increment de 39 nous positius per coronavirus a les comarques de TarragonaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pneumòlegs han alertat que l'Estat espanyol es podria enfrontar a un segon brot de covid-19 «significatiu» però en un escenari diferent al del març. El cap del servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar i president de la Barcelona Respiratory Network, Joaquim Gea, ha assegurat que el canvi positiu d'escenari és «molt clar» tant a nivell clínic, epidemiològic com des del punt de vista de l'organització del sistema de salut i el coneixement de tractaments. Tot i això, apunten que ha aparegut una nova soca de SARS-CoV-2 importada des de Llatinoamèrica, de la que no hi ha evidència científica que sigui més agressiva, i que s'està estudiant una nova mutació del genoma que podria estar relacionada amb una major capacitat de contagi.

Segons han informat en un comunicat pneumòlegs de la Barcelona Respiratory Network i de la Societat Catalana de Pneumologia, el repunt de casos a l'Estat es deu un subtipus de SARS-CoV-2, semblant al que va provocar l'onada del març. El president de la Societat Catalana de Pneumologia, Enric Barbeta, ha explicat que el virus ha estat mutant des de la seva aparició i té diversos llinatges. Ha afegit que el que es coneix de l'importat de Llatinoamèrica és que té diferències genètiques però no es pot dir que clínicament sigui diferent.

Els pneumòlegs apunten que s'està estudiant ara una mutació del genoma del virus que podria estar relacionada amb una major capacitat de contagi» però afegeixen que és una primera hipòtesi no confirmada dels equips d'investigació. Han asseverat però que aquesta nova varietat de coronavirus, denominada G614, «ha substituït en gairebé tot el món a la versió anterior del virus».

Tot i això, els pneumòlegs han destacat que els hospitals ja han elaborat plans de contingència davant la previsió d'una segona onada, hi ha més informació sobre el virus i els professionals estan més preparats. «Ara estem més i millor preparats del que ho estàvem llavors i podrem fer un millor maneig de la malaltia», ha dit Gea.

En relació a la immunitat de grup, el doctor ha afegit que les cèl·lules que s'encarreguen de defensar-se del virus no són només els anticossos i ha fet referència a la idea que més gent ha estat en contacte amb el virus, però no ha arribat al punt de desenvolupar anticossos. «No obstant, aquestes persones sí haurien desenvolupat algun altre tipus de defenses que els atorgarien cert nivell de protecció», ha declarat.

Per últim, els pneumòlegs consideren que fins que hi hagi una vacuna l'arribada d'un tercer brot o successius és factible. Tot i això, han afirmat que la vacuna «cada cop està més a prop».

tracking