Diari Més

Detecten un cas de contagi de coronavirus de mare a bebè des de la placenta

Els investigadors confirmen que tant la mare com el nen es van recuperar de la infecció

Imatge d'una dona embarassada.

Imatge d'una dona embarassada.Daniel Reche/Pixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des que va començar la pandèmia del coronavirus s'han donat casos de transmissió delSARS-CoV-2de mares a nounats, molt pocs i la majoria es creu que per contacte ambiental. Ara, un equip de científics documenta una possible infecció d'una mare jove al seu bebè a través de la placenta.

Els resultats es publiquen en la revista NatureCommunications, en un article que signen investigadors de l'hospital AntoineBéclèredeClamart, França, els qui afirmen que malgrat aquests primers resultats són necessaris més estudis per confirmar-los.

Els investigadors, liderats perDanieleDe Lucca, assenyalen que estudis anteriors havien suggerit que pot produir-se una transmissió perinatal (el període immediatament anterior i posterior al naixement) delSARS-CoV-2, però no és clar si té lloc a través de la placenta, per via cervical o com a resultat d'una exposició ambiental.

En aquest article De Lucca i els seus col·legues presenten els resultats d'un cas que suggereix que la transmissiótransplacentariadelSARS-CoV-2pot ser possible.

Els autors descriuen que una dona embarassada de 23 anys va ser admesa a l'hospital amb febre i tos severa i les diferents proves van confirmar la presència de gens relacionats amb elSARS-CoV-2(la mare es va infectar en l'últim trimestre d'embaràs).

Una hora després del part per cesària les proves realitzades al bebè, i de nou 3 i 18 dies després, també van donar positiu en els mateixos gens que la mare relacionats amb el coronavirus; la sang del nounat i la rentada broncoalveolar també van ser positius.

Els autors van observar que el bebè presentava símptomes neurològics associats amb la infecció pelcoranovirusque causa la covid-19, similars als reportats en pacients adults.

Les anàlisis deneuroimatge van indicar una lesió en la substància blanca, que els autors especulen que pot ser causada per una inflamació vascular induïda per la infecció delSARS-CoV-2.

No es van trobar altres infeccions virals o bacterianes i es van excloure tots els altres trastorns neonatals potencialment causants d'aquests símptomes clínics.

Els investigadors confirmen que tant la mare com el nen es van recuperar de la infecció i posteriorment van ser donats d'alta de l'hospital.

De Lucca i el seu equip també van mesurar càrregues virals més altes a la placenta que al líquid amniòtic i la sang materna, la qual cosa suggereix que elSARS-CoV-2podria replicar-se activament en les cèl·lules de la placenta i causarviremianeonatal.

Això és coherent amb els nivells d'inflamació observats en un examen histològic de la placenta, apunten els autors.

En confirmar la presència delSARS-CoV-2en el teixit de la placenta i en la sang materna i neonatal, els científics arriben a la conclusió que la transmissió de la mare al bebè es va produir molt probablement a través de la placenta.

No obstant això, asseveren els responsables d'aquest estudi, es necessitaran més investigacions per confirmar aquests resultats.

tracking