Diari Més

Estudis post mortem confirmen que el coronavirus provoca danys a la medul·la òssia

Els pulmons i la medul·la òssia són els òrgans més afectats

Un metge manipulant unes mostres.

fàrmac, investigació, coronavirus, mostres, laboratori, medicamentEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de l'Institutode InvestigaciónSanitariade laFundaciónJiménez Díaz de Madrid han identificat mitjançant 33 estudis post mortem que la infecció per Covid-19 desencadena un procés inflamatori-immune sistèmic que provoca danys a la medul·la òssia.

Els estudis, realitzats durant els passats mesos de març i abril, es van limitar a biòpsies pulmonars i de medul·la òssia, els òrgans més afectats per la infecció del nou virus, ha informat l'hospital en un comunicat.

«L'estudi proposa que la infecció per COVID-19 desencadena una resposta inflamatòria descontroladaintervingudaper macròfags que, en la medul·la òssia, mostren lesions de fagocitosis tipus síndrome hemofagocític, la base de la síndrome d'activació de macròfags (MAS)», explica el doctorMiguelÁngelPirisPinilla, del servei d'Anatomia Patològica de l'hospital madrileny.

«Les citocines alliberades en aquesta respostahiperimmunedescontrolada -continua- produeixen lesions endotelials que porten a la producció demicrotrombes, com els presents en les biòpsies pulmonars».

A més de les troballes sobre la medul·la òssia, que constitueixen la base per a la tempesta de citocines, els autors de l'estudi ja van donar a conèixer a la comunitat clínica a finals de març els resultats obtinguts en les biòpsies pulmonars, coincidents amb els d'altres equips europeus i americans.

En concret, es tractava de «lesions demicrotrombesen capil·lars alveolars, troballes consistents amb la insuficiència respiratòria que aquests malalts desenvolupen», comenta el patòleg.

En el seu moment, aquestes troballes van portar a modificacions en la teràpia que aquests malalts rebien, ajudant a la introducció de teràpies anticoagulants.

Ara, les dades d'immunohistoquímica i microscòpia electrònica que demostren la presència del coronavirus enneuròcitstipus 2, continuen en aquesta línia, ja que donen suport al tractament amb antiinflamatoris i anticoagulants.

«El nostre objectiu amb les autòpsies que estem realitzant és identificar el mecanisme lesional del virus i lescèl·lules diana», conclou el doctor Piris.

En els estudis, publicats en la versió digitalde la ModernPathology, han participat diferents serveis de la Fundació Jiménez Díaz, com a Medicina Interna, Malalties Infeccioses, Anatomia Patològica, Pneumologia i la Unitat de Vigilància intensiva.

tracking