Diari Més

Consum

El desaprofitament d'aliments va augmentar un 12% durant el confinament

Un estudi determina que «es va menjar pitjor i es va malgastar més menjar que el 2019»

En volum, el consum va ser de 8.300 milions de quilos, un 24,5% més.

Els espanyols han gastat un 28% més en aliments durant la pandèmiaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El desaprofitament d'aliments a Espanya durant el confinament va augmentar un 12%, segons un estudi publicat aquest dilluns per investigadors de la Càtedra UNESCO d'ESCI-Universitat Pompeu Fabra, així com de la Universitat de Cantàbria, el Centre TecnològicEnergyLabi la Universitat Catòlica del Perú.

La recerca ha arribat a aquesta conclusió després d'analitzar la gestió dels residus alimentaris en les llars espanyoles des del 9 de març al 12 d'abril des d'un punt de vista ambiental, econòmic i nutricional. És a dir, les dades dels primers dies són previs al confinament i fins quatre setmanes després.

En comparar els resultats amb les dades de les mateixes dates de l'any anterior, s'ha observat que es «va menjar pitjor» i es «va malgastar més menjar que el 2019», han assenyalat en un comunicat.Així, es va observar un augment del 12% en la generació de residus alimentaris, el contingut nutricional va baixar entre un 6 i un 8%, l'impacte econòmic ha estat de l'11% i les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle han crescut un 10%.

L'estudi ha emprat «l'anàlisi del cicle de la vida», que permet avaluar les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle en tota la cadena de subministrament (des de la producció de l'aliment fins al consum i la gestió del residu).En la recerca s'han inclòs 57 tipus de menjars i begudes per a poder estudiar els canvis en la dieta, l'aportació nutricional i l'impacte en l'economia familiar.

Els responsables de l'anàlisi conclouen que s'ha de fer costat més al sector primari per a escurçar la cadena de subministrament i reduir la pressió sobre els recursos naturals.Des de la Càtedra UNESCO subratllen que «la reducció de residus d'alimentació i els impactes ambientals i econòmics negatius es resolen amb el consum de productes locals, frescos i de temporada».

tracking