Diari Més

Salut

Associen un risc major de càncer de mama a nivells alts d'àcids grassos

Pel contrari, els omega-6 a la sang es vinculen a un risc menor, segons un estudi espanyol

Virginia Lope i

Associen un risc major de càncer de mama a nivells alts d'àcids grassosEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els nivells elevats d'àcids grassos saturats i 'trans' estan associats a una major densitat mamària, la qual cosa es considera un factor de risc per al càncer de mama, segons ha comprovat un equip d'investigadors espanyols.

Per contra, les majors concentracions en sang d'uns certs àcids grassos omega-6 estan lligats a un menor percentatge de teixit mamari dens.

El treball ha estat realitzat per científics del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) i el Centre Nacional d'Epidemiologia de l'Institut de Salut Carlos III, que han analitzat la relació entre els nivells d'àcids grassos en sang i la densitat de la mama en gairebé 1.400 dones premenopàusiques i han publicat les seves conclusions en la revista The Journal of Nutrition.

«Els mecanismes biològics pels quals els àcids grassos podrien influir en la densitat mamogràfica són encara desconeguts, i poden mediar en aquesta associació els processos inflamatoris o un efecte directe sobre el teixit gras de la mama», ha explicat en una nota la investigadora Virginia Lope, una de les coordinadores d'aquest estudi epidemiològic.

La densitat mamogràfica és la quantitat relativa de teixit fibroglandular, que s'aprecia en color clar en la mamografia, i constitueix un important factor de risc de càncer de mama, han recordat aquests centres de recerca.

El desenvolupament d'aquest teixit mamari dens pot veure's influenciat per factors dietètics, per la qual cosa la identificació dels nutrients que puguin influir en el seu major desenvolupament és d'especial interès per a la prevenció d'aquesta mena de neoplàsies (formacions anòmales en un teixit).

Amb aquest objectiu, el CIBERESP i l'Institut de Salut Carles III van posar en marxa aquest estudi, que ha estat realitzat en col·laboració amb el Centre de Diagnòstic Mèdic de l'Ajuntament de Madrid (Madrid Salut).

El treball s'ha centrat en avaluar l'associació entre els nivells relatius d'àcids grassos, alguns biomarcadors del seu metabolisme intern, i la densitat mamogràfica, en una mostra de gairebé 1.400 dones premenopàusiques que van acudir a la Unitat de Radiodiagnòstic de Mama de l'Ajuntament de Madrid.

Fins al moment, tots els estudis desenvolupats en aquest camp s'havien centrat en dilucidar la relació entre la densitat mamària i el consum d'àcids grassos utilitzant qüestionaris de freqüència alimentària i analitzant només els grans grups d'àcids grassos, però sense analitzar cadascun d'ells de manera individual.

No obstant això, segons han explicat els investigadors, només alguns àcids grassos (els omega-3 i omega-6 essencials i els àcids grassos trans) s'obtenen únicament dels aliments, i la resta d'àcids grassos, a part de ser ingerits per la dieta, també poden ser sintetitzats internament i les seves concentracions en sèrum no representen exactament el que una persona menja i no són per tant tan bons indicadors de la ingesta alimentària».

Per això és interessant, segons aquest equip de científics, analitzar les concentracions en sang de cadascun dels àcids grassos, tant els que depenen directament de la dieta com els que no, per a anar un pas més enllà que permeti entendre la relació de cadascun d'ells amb la densitat mamogràfica.

tracking