Diari Més

Laboral

Nou de cada 10 persones titulades treballa i més de la meitat té contracte indefinit i cobra més de 2.000 euros

L'informe de l'AQU no recull les conseqüències provocades per la pandèmia de la covid-19

Imatge d'una dona treballant desde casa.

El confinament va afectar el rendiment laboral de 2 de cada 3 treballadorsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Nou de cada 10 persones titulades treballa, una taxa gairebé igual a la que hi havia abans de la crisi del 2008. Aquesta és una de les conclusions de l'estudi d'inserció laboral 2020 de les universitats catalanes elaborat per l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU), amb dades prèvies a la crisi de la covid-19. A més, 9 de cada 10 persones realitzava funcions de nivell universitari, més de la meitat gaudia de contractes indefinits i més de la meitat percebia ingressos mensuals superiors als 2.000 euros bruts. Els resultats varien segons l'àmbit de coneixement, ja que per exemple les enginyeries i l'arquitectura continuen tenint major ocupació (93%) i de millor qualitat en comparació amb les humanitats (82%).
En línies general milloren els indicadors. Així, el 89% dels graduats treballa, tot i que el 2008 eren el 94%. Per àmbits de coneixement, més enllà d'enginyeria, s'assoleix el 92% d'ocupació a la salut, el 90% a socials i el 86% a experimentals.

En ser preguntats sobre les funcions a la feina, el 75% assegura que són específiques de la titulació, el 12% universitàries i el 13% no universitàries. Per àmbits, els que més exerceixen tasques específiques són els que han cursat estudis de la salut (85%) i els que menys els d'humanitats (53%). A més, en aquest àmbit un 30% assegura que no fa funcions de nivell universitari.

Pel que fa als contractes, el 56% el té indefinit, quan en l'edició del 2017 eren el 48%. El 2008 encara està per sobre ja que eren el 59%. Un 34% té un contracte temporal i un 7% és autònom. Per àmbits, hi ha més contractes indefinits per als que han estudiat enginyeries i arquitectura (72%), mentre que on n'hi ha menys és a l'àmbit de la salut (43%).

La remuneració ha pujat respecte a l'edició del 2007 ja que ara la meitat assegura cobrar més de 2.000 euros, quan llavors eren el 40%. Els que perceben entre 1.000 i 2.000 euros han baixat del 37% al 35% i els que cobren menys de mil euros s'han reduït del 22% al 15%. Novament, a humanitats es troben els salaris més baixos.

D'altra banda, millora el nivell de competències adquirit per part dels titulats i es manté així la tendència positiva en aquest àmbit. El director d'AQU Catalunya, Martí Casadesús, ha destacat que les millores substancials es produeixen en expressió oral, treball en equip i formació pràctica. Casadesús ho ha atribuït a «l'immens esforç que s'ha fet en els darrers anys des de les institucions universitàries i el seu professorat per transformar la forma d'impartir els ensenyaments universitaris».

Pel que fa a la satisfacció dels estudiants respecte a la carrera cursada, es manté estable en graus i doctorats, mentre que passa del 65% al 71% en el cas dels màsters. Tres de cada quatre tornaria a repetir la carretera que ha cursat i les persones que no ho farien argumenten la manca de satisfacció amb les sortides professionals o que sempre han tingut altres interessos. El disseny de la titulació és un motiu per al 36% dels qui no repetirien la carrera.

En el cas dels màsters, l'ocupació arriba al 92% -creix respecte al 90% del 2017- i puja fins al 95% en l'àmbit d'infermeria i salut o el 94% en el cas d'economia, empresa i turisme. En canvi, baixa fins al 83% en filosofia i història. El 57% té un contracte indefinit i el 58% guanys superiors als 2.000 euros.

Per últim, l'ocupació entre els que han cursat un doctorat puja fins al 95%. Augmenten els que treballen en una empresa o institució (del 46% al 59% en tres anys) i baixen els que ho fan a la universitat (del 34% al 25%).

L'estudi revela els resultats a partir d'una mostra de gairebé 30.000 respostes de persones titulades de grau, màsters i doctorats. El treball de camp es va iniciar el primer trimestre del 2020 i ha finalitzat recentment.

tracking