Diari Més

La mascareta serà obligatòria a Andalusia a partir de dimecres

En cas de no dur-la, es sancionarà

El president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, es col·loca una màscara després d'anunciar avui en Sevilla

president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, mascaretaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La mascareta serà obligatòria a partir de les 00.00 hores del dimecres 15 de juliol a tots els espais oberts i tancats d'Andalusia, amb excepció de les unitats familiars, i als qui no respectin aquesta mesura se'ls imposaran sancions que es determinaran demà dimarts en el Consell de Govern.

El president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, ha informat d'aquesta mesura al fòrum d'universitats, després de presidir la reunió del comitè tècnic que ha avalat la seva proposta per frenar els brots de coronavirus i evitar situacions com les que s'estan vivint en algunes zones de Catalunya.

L'obligatorietat de la mascareta serà la principal novetat d'un paquet de mesures que l'Executiu andalús aprovarà demà, entre les quals també estaran les multes per als qui ho incompleixin.

La mascareta serà obligatòria «en tota la seva intensitat i extensió», és a dir, a tots els espais oberts i tancats de la comunitat, independentment que es pugui o no mantenir la distància de seguretat d'un metre i mig.

Les persones que no assumeixin «aquesta responsabilitat» de manera voluntària «i posin en perill» la seva salut i la dels altres «seran sancionats», ha advertit el president andalús.

Moreno ha explicat que a Andalusia s'estan produint «nombrosos rebrots» que eren «previsibles» per ser la comunitat més poblada, però ha destacat que la incidència hospitalària continua baixant i per tant no porta a la «preocupació».

No obstant això, ha insistit que la pandèmia mundial continua creixent i ha explicat que «el rebrot sense precedents» que s'està vivint a Catalunya, especialment a la zona del Segrià, ha portat a l'Executiu andalús a fer «una reflexió».

A més, ha exposat l'«especial relació» d'Andalusia amb Catalunya, on viuen gairebé un milió de persones amb origen andalús, dels quals molts viatgen a la comunitat a l'estiu per visitar a les seves famílies o per tornar a les cases que encara tenen.

«Totes aquestes raons ens fan pensar que hem d'extremar les precaucions a la nostra terra», ha afegit Moreno, qui ha avisat que a partir d'ara, malgrat la calor, cal acostumar-se a portar la mascareta «amb caràcter permanent».

Moreno ha defensat que «és molt més important prevenir que curar», perquè no t'«atropelli» la pandèmia.

Ha recordat que els experts redueixen a l'1% la probabilitat de contagi entre dues persones amb mascaretes, per la qual cosa «si per reduir-ho cal portar mascareta, portarem tots mascaretes».

«No podem tornar a l'etapa zero, a un confinament, a parar l'economia, a veure morts per desenes, no podem tornar passos enrere, no podem tornar a l'etapa de sofriment», ha dit.

El president ha apel·lat a la responsabilitat individual per a no parar l'economia de nou «ni destruir el construït», per la qual cosa ha demanat «encaridament» als andalusos que «una vegada» més donin «exemple de compromís, de sensatesa i de responsabilitat».

Si els ciutadans compleixen amb l'ús de la mascareta, la distància i la higiene de mans, Moreno ha garantit que el virus tindrà menys impacte a la comunitat.

«Un es pot divertir amb mascareta, amb aquesta olor tan singular dels hidrogels i amb la distància de seguretat, que a vegades ens fa parlar a veus. Podem gaudir d'aquesta gran terra amb aquestes mesures», ha manifestat el president.

tracking