Diari Més

El 73% dels espanyols està d'acord en multar a qui no utilitzi mascareta a l'aire lliure

Només el 22,4% pensa que és suficient confiar que les persones compleixin les normes voluntàriament

Un grup de gent gran utilitzant mascareta en un bar.

El 73% dels espanyols està d'acord en multar a qui no utilitzi mascareta a l'aire lliureEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 73,1% dels espanyols creu que són necessàries mesures impositives com sancions i multes perquè es compleixin les normes per fer front al coronavirus, com l'ús de mascaretes en espais públics o la distància de seguretat, i només el 22,4% pensa que és suficient confiar que les persones les compleixin voluntàriament.

Així es desprèn de l'estudi pilot sobre Benestar Emocional realitzat pel Centre de Recerques Sociològiques (CIS), en el qual han participat 937 persones (45,9 homes i 54,1 dones), del 5 al 8 de juny.

Vuit de cada deu enquestats considera que durant la desescalada moltes persones han començat asaltar-seles normes.

L'enquesta conclou que al 89,1% dels espanyols el preocupa molt o bastant la situació que es viu a Espanya i en altres llocs per la crisi sanitària del coronavirus, encara que el 44,9% afirma que no tem emmalaltir.

En aquests moments, el que més preocupa als espanyols són els efectes negatius sobre la salut física (36,4%), seguits per les repercussions sobre l'economia i l'ocupació (31%).

Sis de cada deu enquestats creu que quan acabi la pandèmia les coses no tornaran a ser com abans.

La majoria dels ciutadans, el 68,3%, creu que la crisi sanitària ha tingut impacte en la salut emocional de totes les persones, mentre que un 30% considera que només en les quals han patit aquesta malaltia directament.

De les persones enquestades, el 86,4% ha conviscut amb altres persones durant el confinament mentre que el 13,4% ho han fet en solitud.

Vuit de cada deu no ha rebut ajuda de familiars, veïns o amics durant l'etapa de confinament per fer la compra o acompanyament. Durant el període del confinament la relació amb la família no ha canviat per al 53% dels espanyols, al 21% li ha millorat i al 3,4% li ha empitjorat.

Entre els majors propòsits i reflexions que els espanyols s'han plantejat durant aquests mesos estan: millorar activitat física (52,6%), la salut (50,2%), els hàbits d'alimentació (41,7%) i la relació amb la família (39,8%).

Coses que reconeixen que els han fet sentir millor: aprofitar millor el temps, sentir-se millor i útil, distreure's i entretenir-se i passar més temps amb la família.

I s'han sentit pitjor en patir malestar emocional per la situació el 22,5% dels espanyols i per no poder sortir el 22%.

Entre les activitats realitzades amb més freqüència de l'habitual els enquestats esmenten estar més pendent dels membres de la família (83%), connectar-se més per videotrucada amb amics i familiars (81,7%), tasques de la llar i cuinar (74,5%).

D'altra banda, sis de cada deu espanyols ha començat a treballar des de casa per la COVID-19 i el 73% assegura que la responsabilitat familiar no l'ha afectat el temps per al seu treball, el 62,7% no ha tingut dificultat per a concentrar-se per aquestes responsabilitats i el 59% ha dedicat el temps desitjat a la seva família.

tracking