Diari Més

'Dance Monkey', la cançó més escoltada a Spotify durant la pandèmia

Un estudi matemàtic ha analitzat els hàbits musicals durant el confinament per l'alerta sanitària  

Un home escoltant música davant les onades del mar.

'Dance Monkey', la cançó més escoltada en Spotify durant la pandèmiaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Durant els pitjors mesos de la pandèmia per coronavirus, la llista d'èxits en la plataforma musical Spotify va créixer un 18% i es va moure un 8% més, la qual cosa evidència que, mentre la gent es va detenir, la música no va parar de moure's, sent 'Dance Monkey' la cançó més escoltada.

Així ho evidencia un estudi de la Universitat Politècnica de València (UPV), que s'ha presentat aquesta setmana en la conferència 'Mathematical Modelling in Engineering & Human Behaviour 2020', i que, segons les conclusions, reflecteix l'augment de les llistes d'èxits de cançons del Top-200 de la popular aplicació.

Les cançons més escoltades a nivell mundial durant els mesos que abasta l'estudi van ser 'Dance Monkey' (de Tones and I), 'Blinding*lights' (de The Weeknd) i 'The Box' (de Roddy Ricch).

Canvis de preferències

Això significa que, independentment de si les companyies discogràfiques han publicat nous treballs o no, l'audiència ha canviat les seves preferències més sovint durant la pandèmia, provocant amb això un augment del nombre de temes que van aparèixer en les llistes, segons han indicat fonts de la UPV.

Així, mentre que el primer quadrimestre de 2019 va acumular 474 cançons en la llista Top 200, en el mateix període d'enguany el nombre de temes va ser de 557, la qual cosa representa un augment del 18%.

Aquesta dada mostra una forta pujada si es compara amb la disminució de l'1% en temes acumulats que es va produir en el mateix període de 2018 a 2019, o l'augment de solo el 9% que es va produir durant els anys 2017 a 2018.

«Sembla que tot ha anat molt ràpid en aquests mesos de COVID-19 i els nostres gustos han anat canviant a la mateixa velocitat», explica Alberto Conejero, investigador de l'Institut Universitari de Matemàtica Pura i Aplicada (IUMPA) de la UPV i un dels autors de l'estudi, juntament amb Francisco Pedroche, de l'Institut de Matemàtica Multidisciplinària (IMM) de la UPV.

Conejero afegeix que «aquesta agitació també s'ha vist en la música», i considera que aquest tipus d'estudis sigui potser «una manera de detectar l'agitació interna a la qual se sotmet la societat».

El treball abasta de gener a abril d'enguany i té en compte tant els temes involucrats en les llistes com el moviment d'aquests, és a dir, el canvi de les posicions que ocupen els temes en les llistes. Segons els seus autors, durant els quatre primers mesos d'enguany el moviment dels temes en les llistes va créixer un 8% respecte al mateix període de l'any passat.

Segons explica Francisco Pedroche, Spotify ha crescut durant els últims anys en nombre d'usuaris, degut en part a noves funcionalitats com els 'podcasts', però això no es tradueix necessàriament en més moviment en les llistes d'èxits mesurats segons aquest estudi, perquè durant els anys 2018 a 2019 el moviment de les llistes Top 200 en el primer quadrimestre va baixar un 2%.

Cançons més escoltades

Segons recull l'estudi, les cançons més populars a tot el món en el primer quadrimestre de l'any van ser 'Dance Monkey', 'Blinding lights' i 'The Box'.

El tema 'Dance Monkey' va ser número 1 durant gener i la meitat de febrer; 'Blinding lights' va ser número 1 des de l'última setmana de febrer fins a l'última setmana d'abril; i 'The Box' va ocupar el primer lloc sol la setmana del 7 al 14 de febrer, encara que va romandre en segon lloc durant 9 setmanes, quan li va llevar el lloc el tema 'The Scotts', del grup del mateix nom.

Durant les 18 setmanes estudiades, només apareix una artista espanyola: la catalana Rosalía, amb 'Highest in the room' (amb Travis Scott i Lil Baby), que va aconseguir el lloc 16; 'Yo x ti, tu x mi' (amb Ozuna, lloc 95), i 'Con altura' (lloc 101), que van romandre en la llista Top 200 durant gener i les dues primeres setmanes de febrer.

L'interès científic del treball radica en el fet que el mètode desenvolupat es pot aplicar a llistats que varien els seus elements amb el temps (com les llistes d'èxits), a diferència del que ocorre en les classificacions esportives, on els equips participants es mantenen durant tota la competició, com passa en les lligues de futbol.

tracking