Diari Més

Tres autonomies imposen l'ús obligatori de mascaretes i quatre més ho estan estudiant

Cantàbria, Astúries, Aragó i Múrcia podrien ser les següents en aplicar la mesura

Les mascaretes poden dificultar les comunicacions entre persones

Les mascaretes, una barrera per als virus... i per a la comunicacióefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catalunya, Balears i Extremadura han imposat l'ús obligatori de la mascareta en tots els espais públics encara que es respecti la distància de seguretat, mentre que Aragó, Astúries, Cantàbria i Múrcia estan estudiant posar en marxa aquesta mesura per evitar la propagació del coronavirus.

El decret de la nova normalitat del Govern ja estableix l'ús obligatori de la mascareta en transports, llocs tancats i en aquells públics en els quals no es pugui mantenir la distància de seguretat d'1,5 metres, sota una multa de fins a 100 euros, però amb l'aparició de brots algunes comunitats han volgut anar més enllà.

La primera a adoptar la decisió va ser Catalunya, on des d'aquest dijous totes les persones majors de 6 anys que no tinguin contraindicació han de portar posada la mascareta en tot moment, encara que es pugui mantenir la distància de seguretat.

L'ús de màscares en espais públics oberts de Balears serà obligatori des del dilluns, amb l'excepció de platges i piscines, a l'hora de consumir aliments i begudes i de practicar esport, i l'incompliment es multarà amb 100 euros.

L'Executiu balear ha anunciat l'entrada en vigor el dilluns de la normativa de les màscares, que estableix també la prohibició de reunions de més de 70 persones a l'aire lliure i de 30 en espais tancats, i multes de fins de 600.000 euros per als quals es lucrin amb festes excedides d'aquest aforament.

La portaveu de l'executiu autonòmic, Pilar Costa, ha afirmat que aquestes mesures no tenen ànim recaptatori, sinó que busquen l'equilibri entre garantir una bona salut i reactivar l'economia.

Les multes, aplicables a persones, empreses i entitats, estan vigents des d'avui i aquest cap de setmana ja es podran imposar als que incompleixin les limitacions del decret de nova normalitat de Balears, que estableix uns certs aforaments.

A partir del dilluns s'aplicarà a les noves mesures d'ús de mascaretes i límits de reunions.

L'última comunitat a unir-se ha estat Extremadura, que imposarà el seu ús obligatori a partir de la mitjanit per a totes les persones majors de 6 anys amb independència que es respecti la distància de seguretat i amb la finalitat d'evitar una transmissió comunitària descontrolada del virus a la comunitat autònoma.

Caldrà portar posada la mascareta en parcs, piscines, centres de treball, botellons i terrasses, entre altres espais, i els qui incompleixin la norma podran enfrontar-se a multes lleus però també a sancions de fins a 6.000 euros en funció del risc que hagin ocasionat a la salut pública.

Cantàbria, Astúries, Aragó i Múrcia podrien ser les següents en aplicar en els seus territoris la mateixa mesura.

Així, el govern càntabre estudia obligar a portar mascareta a la regió, sobretot en espais lúdics, en els quals pot haver-hi «una certa relaxació», segons va manifestar dijous el vicepresident i portaveu de l'executiu regional, Pablo Zuloaga.

A Astúries, s'està «valorant», va assenyalar el conseller de Salut, Pablo Fernández, en tant que el director general de Salut Pública, Rafael Cofiño, va assegurar que «l'objectiu és anar cap a l'obligatorietat de la mascareta», més enllà del seu ús obligat quan no es pugui garantir una distància interpersonal de metre i mig.

L'ús obligatori de la mascareta es troba en debat també a Aragó, ha reconegut aquest divendres el director general de Salut Pública, Francisco Javier Falo, qui ha advertit del desplaçament en els «dos o tres últims dies» dels rebrots cap a Saragossa capital, «probablement lligats a la recollida de la fruita».

Així mateix, la mesura està «sobre la taula» a Múrcia, segons ha apuntat el conseller de Salut, Manuel Villegas, que ha assenyalat que els experts de la Conselleria estan estudiant la possibilitat d'implantar l'obligatorietat en els espais exteriors sigui com sigui la distància física entre persones.

tracking