Diari Més

Investigació

Una nova plataforma agilitarà la investigació en metàstasi cerebral

El panell permetrà compartir informació sobre les teràpies que s'han provat i els seus resultats

Cèl·lules tumorals (en verd) envaint un cervell de ratolí, amb els vasos sanguinis en color vermell. /CNIO

Cèl·lules tumorals, metàstari cerebralCNIO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO)ha creat una nova plataforma col·laborativa internacional per agilitar la investigació de la metàstasi cerebral de cara al desenvolupament de teràpies i per fomentar la participació de nous equips científics.

El Panel de Líneas Celulares Metastásicas a Cerebro(BrMPanel), que està coordinat pelCNIO, reuneix, per primera vegada, informació sobre més de 60 línies cel·lulars relacionades amb la investigaciód'aquesta mena de metàstasi, assenyala el centre en un comunicat.

La plataforma ha estat impulsada per l'investigador delCNIOManuelValiente, qui ha coordinat 19 laboratoris d'Alemanya, la Xina, Espanya, els Estats Units, Irlanda, Israel, Noruega, Regne Unit i Suïssa, els quals reuniran i organitzaran digitalment la seva informació sobre metàstasi cerebral.

Les línies cel·lulars, peça base de la investigació científica, són col·leccions de cèl·lules procedents d'un ésser humà o un animal, que s'han adaptat per créixer al laboratori.

En investigació biomèdica «són fonamentals», ja que permeten replicar el que succeeix en un organisme malalt a nivell cel·lular i genètic, d'una forma que permet conèixer a fons els mecanismes que produeixen la malaltia i explorar teràpies eficaces per a ella.

Entre un 10 i un 30% dels pacients de càncer desenvolupen metàstasi cerebral, particularment procedent de tumors de mama, pulmó i pell, i els casos van en augment.

Dos dels principals reptes de la investigació del càncer radiquen en comprendre per què algunes cèl·lules tumorals aconsegueixen superar les fortes barreres defensives del cervell per causar metàstasi, així com aconseguir desenvolupar teràpies contra aquest fenomen.

La plataforma reuneix línies cel·lulars de tota mena «des de les quals s'han cultivat in vitro des de fa anys, fins a les anomenadesPDX(extretes d'un pacient i les més semblants genèticament a ell), passant per línies desenvolupades en models de ratolí que han generat metàstasi cerebral de manera espontània», detalla Valiente.

A més de ser un repositori d'informació, elBrMPaneltambé explica com emprar aquests materials biològics, quines teràpies s'han provat en ells i si han donat lloc a algun assaig clínic en pacients i amb quin resultat.

L'objectiu, indica Valiente, «és que més equips s'animin a investigar la metàstasi cerebral, facilitant-los el pas inicial de trobar el millor model per treballar».

La plataforma ha rebut un «molt bon acolliment des del seu llançament», destaca elCNIO, i els investigadors esperen que es converteixi en un llibre blanc de la investigació de les metàstasis cerebrals.

Segons Valiente, «és una llàstima que sigui tan complicat aconseguir aquesta informació tan bàsica», la qual cosa porta a situacions com que un laboratori dediqui recursos i esforços a desenvolupar durant mesos una línia cel·lular que en realitat ja ha estat creada per un altre.

«Si estem en un moment en el que cal optimitzar recursos, sobretot ara més que mai, -assenyala l'investigador- hem de posar a disposició d'altres grups tot el que sabem i evitar la duplicació de treballs que ja estan fets».

Els investigadors també confien que elBrMPanelcreixi amb les aportacions de nous laboratoris, «i fins i tot que serveixi d'inspiració a altres equips per crear panells de línies cel·lularsmetastásicasa altres òrgans».

tracking