Diari Més

El tractament amb remdesivir tindrà un cost de 2.000 euros, produir-lo només en costa 6

Els EUA ha anunciat la compra de gairebé la totalitat de la producció del remdesivir per als pròxims tres mesos

Imatge d'arxiu de remdesivir.

El tractament amb remdesivir tindrà un cost de 2.000 euros, produir-lo només en costa 6Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La FundacióSaludporDerechoha denunciat aquest dimarts l'«abusiu» preu del fàrmacremdesivirper a tractar els casos greus de COVID-19, el cost de la qual per tractament ascendeix a 2.083 euros, enfront dels sis euros que costa produir-lo.

La directora deSaludporDerecho, Vanessa López, ha recordat a més que existeix una enorme quantitat de diners públics invertits en el desenvolupament d'aquest fàrmac i en els seus assajos clínics que, ha advertit, no han demostrat una reducció significativa de la mortalitat en els pacients.

«El preu dels medicaments hauria d'anar relacionat amb el que costa desenvolupar-los i produir-los, més un benefici just i raonable, sobretot tenint en compte l'esforç públic que s'ha invertit en tota la cadena d'I+D», ha subratllat.

En aquest sentit, ha recordat als governs que, davant l'escalada continuada en el preu dels fàrmacs i en casos com l'actual, immersos en una enorme crisi de salut pública, existeixen fórmules que permeten assegurar preus justos i assequibles.

I s'ha referit en concret a l'ús de llicències obligatòries per a suspendre temporalment la patent d'un medicament i poder produir genèrics, provocant així una baixada dels preus i assegurant una major producció i el proveïment.

«L'elevat i abusiu preu delremdesivirsuposarà una barrera d'accés per als països, sobretot, els més pobres. Altres països com el nostre, en cas de poder adquirir-lo, hauran de treure recursos d'altres partides sanitàries igualment o més necessàries», ha lamentat.

A més, ha recordat que els EUA ha anunciat la compra de gairebé la totalitat de la producció delremdesivirper als pròxims tres mesos -uns 500.000 tractaments- per la qual cosa «no només ens trobem davant un problema de preu abusiu, també de subministrament».

En casos com l'actual, o davant els preus «desorbitats» de fàrmacs per a l'hepatitis C o el càncer, les autoritats nacionals han de fer ús de les llicències obligatòries que permeten al país que l'aplica suspendre temporalment una patent perquè una empresa pugui produir-lo com a genèric, pagant a l'empresa titular de la patent una compensació econòmica, assenyala.

«És esperable que en els pròxims mesos surtin nous medicaments i vacunes per a la COVID-19 i tenim ara l'oportunitat de fer les coses de manera diferent i millor», anima.

tracking