Diari Més

Investigació

Desenvolupen una eina bioinformàtica per diagnosticar leucèmies i limfomes

Aquest instrument troba alteracions genètiques no detectades fins ara que fan que la malaltia sigui més agressiva

Imatge d'arxiu d'un laboratori

leucemia, càncer, laboratoriEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadores del Clínic-IDIBAPS han desenvolupat una nova eina bioinformàtica per diagnosticar diferents tipus de leucèmies i limfomes. La identificació i caracterització de les cèl·lules B s'utilitza com a biomarcador en el diagnòstic d'aquestes patologies. Tant les cèl·lules B normals com les tumorals produeixen unes immunoglobulines (anticossos) concretes. En el cas de les leucèmies i limfomes de cèl·lules B, les mutacions que porten associades aquestes immunoglobulines permeten distingir entre diferents subtipus de tumor i conèixer quina serà l'evolució clínica de la malaltia. Aquesta eina ha permès trobar alteracions genètiques no detectades fins ara que fan que la malaltia sigui més agressiva.

La caracterització de les mutacions genètiques en les immunoglobulines és un paràmetre important per realitzar el diagnòstic de diferents neoplàsies de cèl·lules B i per guiar el maneig dels pacients. L'anàlisi complet de les regions del genoma que contenen la informació per generar aquestes immunoglobulines no era possible amb les tècniques i la informació de la que es disposava fins ara.

Amb aquesta nova eina, anomenada IgCaller, s'han pogut detectar alteracions que fan que el tumors siguin més agressius. Aquests estudis tenen gran importància en la pràctica clínica, ja que permeten definir el tractament dels pacients amb leucèmia limfàtica crònica. Aquesta nova eina pot accelerar la incorporació dels estudis de genoma complet a la pràctica clínica habitual per fer un diagnòstic acurat de la malaltia i la seva evolució.

tracking