Diari Més

Un estudi assegura que els estàndards de distanciament social són «insuficients»

Aquest grup de científics alerta sobra la transmissió aèria del coronavirus

Una noia amb  màscara caminant amb la seva mare pel carrer.

Tercera mort per coronavirus a Espanya: una dona de 99 anys que ha mort a MadridEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup de més de 200 científics ha publicat aquest dilluns una carta en la qual assegura que els estàndards de distanciament social enfront de la pandèmia de la COVID-19 són «insuficients» i demana a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que es prengui més de debò la recerca sobre la transmissió aèria del virus.

La missiva, avançada aquest cap de setmana als diaris The New York Times i The Washington Post i publicada avui a la revista científica 'ClinicalInfectiousDiseases', demana a la comunitat mèdica i als organismes internacionals reconèixer els riscos de transmissió de la COVID-19 més enllà de dos metres establerts com a distància de seguretat en la majoria de països.

«Fem una crida a la comunitat mèdica i a les organitzacions internacionals i nacionals a reconèixer el potencial d'extensió aèria de la COVID-19«, apunten els experts, que assenyala específicament a l'OMS per no «reconèixer la transmissió aèria» a excepció de certs procediments en hospitals.

«Estudis per part dels signants i altres científics han demostrat més enllà de qualsevol dubte raonable que els virus són alliberats durant l'espiració, parlant i tossint en microgotes prou petitescom perquèes mantinguin a l'aire i suposin un risc d'exposició a més distància dels 1 o 2 metres», assenyalen els 239 científics signataris.

L'advertiment col·lectiu, liderat per la professora LidiaMorawska, directora del Laboratori de Qualitat de l'Aire Internacional i Salut, assegura que «en velocitats interiors típiques, una gota de cinc microns (un micró és la milionèsima part d'un metre) viatja desenes de metres», per tant cobreix la totalitat d'una habitació de dimensions mitjanes.

Els científics, que inclouen experts en epidemiologia, virologia o física de fluids, es basen en recerques sobre casos de «supercontagi» del virus SARS-CoV-1, responsable de l'epidèmia de SARS de 2003, però també del SARS-CoV-2, causant de l'actual pandèmia de la COVID-19 i responsable de més de mig milió de morts a tot el món.

«El problema és especialment agut en interiors o espais tancats, particularment en aquells amb aglomeracions i ventilació inadequada relativa al nombre d'ocupants i per períodes d'exposició extensos», expliquen els experts.

«Existeix un significatiu potencial d'exposició per inhalació als virus per gotes respiratòries microscòpiques. Entendre la transmissió de les malalties respiratòries infeccioses en llocs tancats requereix als experts en diferents àrees de la ciència i l'enginyeria», afegeixen.

tracking