Diari Més

Els 58 brots detectats afecten gairebé totes les comunitats autònomes de l'Estat

Només a regions com Astúries i La Rioja, així com a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, no se n'han detectat

Una noia amb  màscara caminant amb la seva mare pel carrer.

Tercera mort per coronavirus a Espanya: una dona de 99 anys que ha mort a MadridEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gairebé totes les comunitats autònomes compten amb brots de coronavirus després que Madrid hagi notificat aquest divendres un amb cinc casos en un entorn laboral, i només regions com Astúries i La Rioja, així com les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, es mantenen sense ells.

El director delCentro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias, FernandoSimón, ha xifrat en 58 els brots detectats fins divendres dels que haindicatque tècnicament estan «oberts» però molts d'ells en pocs dies deixaran de preocupar i no són d'interès.

Mentrestant, pel focus a Lleida s'ha instal·lat un hospital de campanya, al costat del centre hospitalari Universitari Arnau de Vilanova, davant els nous brots de coronavirus sorgits en els últims dies en aquesta demarcació. I és que els ingressos en aquest hospital s'han triplicat en els últims deu dies.

En total, en aquesta demarcació hi ha vuit brots actius, un a la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, i set a la Regió Sanitària de Lleida -un en una empresa agroalimentària, tres en empresesde fruita, un en una residència geriàtrica, un altre en l'hostal Jericó i un altre en la comunitat de veïns del centre històric-.

La Comunitat de Madrid ha notificat un brot de coronavirus amb cinc casos de contagi en un entorn laboral en la capital, tots amb símptomes lleus i suposa el primer focus d'aquestes característiques detectat i comunicat per la Sanitat madrilenya en el qual ha estat l'epicentre de la pandèmia al país. Els afectats, que tenen entre 18 i 54 anys i es troben en aïllament domiciliari.

Andalusia manté 13 brots actius amb 234 contagiats, segons les dades facilitades per la Conselleria de Salut, dels quals set d'aquests focus estan baix control i la resta en recerca.

El més important continua sent el del centre d'acollida d'immigrants de la Creu Roja a Màlaga, encara que manté el mateix número de contagiats, 105, i per darrere n'hi ha un a Granada amb 28 i el del Camp de Gibraltar (Cadis) amb 26 infectats.

A Múrcia, un cas positiu més se suma als 36 actius pel brot d'un vol procedent de Bolívia que va introduir a tres persones contagiades a la regió, dels quals onze d'aquests 37 positius estan localitzats en una empresa hortofructícola.

Per part seva, la Conselleria càntabra de Sanitat ha detectat dos contagis més dins d'una mateixa família d'un edifici, al carrerNicolásSalmerón, que és el resultat de les proves PCR repetides a tots els veïns del bloc.

A Galícia també hi ha brots, en concret, el nombre de persones contagiades vinculades al deMariña(Lugo) s'ha elevat aquest divendres a 59, la majoria asimptomàtics, després de registrar-se 12 nous casos.

Per part seva, a Aragó, la consellera de Sanitat, SiraRepollés, ha anunciat que el cap de setmana serà «determinant» per a conèixer l'evolució dels brots de covid-19 a les comarques del Baix Cinca, Cinca Mitjà, La Llitera i Sota Aragó-Casp i que aquestes puguin sortir de la fasedosde la desescalada.

L'únic brot que es manté a la Castella i Lleó és el de l'hospital RiuHortega, de Valladolid, detectat el passat 16 de juny, que està controlat després de 38 contagis i fer 342 test fos i dins del centre sanitari, amb un només ingressat en aquest moment a causa d'aquest.

A Navarra, cap dels 3 nous casos detectats té relació amb els últims brots de coronavirus detectats enSunbillai Pamplona, als quals les autoritats sanitàries donen «gairebé per controlats» a l'espera que finalitzi el període d'incubació d'algun dels contactes confirmats.

La Conselleria de Sanitat de la Generalitat valenciana ha confirmat un brot a Castelló que afecta un grup format per diferents nuclis familiars amb 16 positius, cap greu.

A Extremadura, Badajoz ha registrat dos dels tres brots en la comunitat, mentre que a Castella-la Manxa, roman actiu el de Tarassona (Albacete), els afectats del qual són cinc membres d'una mateixa família.

Segons el balanç del govern basc, hi ha 10 nous contagis, 4 d'ells associats amb els focus de Guipúscoa de persones que estan «sota control» i «localitzades».

A Canàries, Sanitat ha decidit ampliar la quarantena dels immigrants que es troben aïllats en la denominada 'nau del formatge', a Fuerteventura, després que un número important d'ells hagi donat positiu en les proves de coronavirus.

En l'última setmana s'han detectat tres brots actius a Balears: 2 a l'illa de Mallorca -un a Inca i un altre a Palma- i 1 en la d'Eivissa -que afecta diversos municipis.

tracking