Diari Més

Cultura

Els artistes podran evitar la distància i l'ús de mascareta

La quarantena dels llibres d'arxius i biblioteques passa de 14 dies a 48 hores i es prohibeixen les audioguies

Blaï Mateu i Camille Decourtye a l'escena inicial de l'espectacle inaugural del Grec 2020.

Els artistes podran evitar la distància i l'ús de mascaretaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els professionals de les arts escèniques i musicals es consideraran convivents habituals i podran desenvolupar la seva activitat, ja sigui professional o amateur, sense haver de mantenir la distància interpersonal de seguretat ni utilitzar mascareta. Així es recull en els vuit plans de represa elaborats per la conselleria de Cultura i els sectors implicats i aprovats aquest divendres pel Procicat. Quant al funcionament d'arxius i biblioteques, els plans desfan les normes decretades durant l'estat d'alarma i desapareixen les limitacions de les màquines d'autopréstec i la quarantena per als llibres passa de 14 dies a 48 hores. En els equipaments patrimonials, es permet usar dispositius tàctils però encara no es poden fer servir audioguies.
El Departament de Cultura ha elaborat catorze plans de represa del sector cultural, amb l'objectiu d'iniciar l'activitat cultural sense desnaturalirzar-la. Des d'aquest divendres, cinemes, museus, biblioteques, arxius, espais d’arts escèniques i musicals, sales d’exposicions i d’arts visuals, audiovisual i monuments i jaciments ja tenen llum verd per als plans.

Queden per validar els de la cultura popular i associacionisme cultural –que també considerarà els membres de les entitats com a convivents habituals amb condicions concretes-, el del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i TERMCAT, i plans singulars com el del Dia del Llibre i de la Rosa (23 de juliol), i condicions per a festivals i festes majors.

Es tracta de documents «no estàtics» i s'hi poden fer canvis en funció de l'evolució i les espeficicitats per cada sector. Així, per exemple, en el teatre amateur, en què els membres són sempre els mateixos, s'ha d'acreditar que en 14 dies no s'ha tingut la malaltia i fer una declaració responsable. Per als teatres professionals, en què hi ha molta rotació d'actors, s'han de fer la proves homologades.

En declaracions a l'ACN, la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, ha celebrat haver trobar la fórmula per fer possible els actes culturals amb les mesures per combatre la pandèmia, sempre «amb el suport del sector públic i privat». Quant al Dia del llibre i la rosa, ha confirmat que es regularà l'accés de persones a través de vigilants i cintes i constata que a Barcelona se serà especialment curós.

Mesures excepcionals i temporals

Els plans contenen mesures generals com el manteniment de la distància física interpersonal i l'ús de la mascareta, mentre que als espais en destaca la necessitat de seguir procediments rutinaris de neteja, desinfecció i ventilació.

Hi ha excepcions a les generalitzacions, com en els espais patrimonials o que contenen obres d'art, que requereixen d'uns protocols específics de neteja, desinfecció i ventilació, atès el valor i l'excepcionalitat dels béns continents o continguts.

Cinemes i teatres, més plens però amb mascareta

En el cas dels teatres i dels cinemes els plans específics estableixen mesures d'aforament coincidents amb les dissenyades per altres àmbits, com ara que en espais a l'aire lliure s'ha de garantir la distància de seguretat de 2,5 metres quadrats per persona. Aquesta distància, però es pot rebaixar si es compleixen quatre condicions: l'ús obligatori de mascareta, un registre dels assistents o preassignació de localitats, espais sectoritzats amb control de fluxos d'accés i sortida independents, que han de ser d'un màxim de 2.000 persones o de fins a 3.000 en el cas d'indrets amb seients preassignats, i mesures de circulació dels assistents per evitar aglomeracions.

En el cas dels espais tancats, també s'ha de preservar la distància de 2,5 metres quadrats per persona amb espais sectoritzats i control de fluxos d'accés i sortida independents, d'un màxim de 1.000 persones i de fins a 2.000 si hi ha seients preassignats.

També en aquest tipus d'espais és possible rebaixar la distància amb mascareta obligatòria, registre dels assistents o preassignació de localitats i mesures de circulació dels assistents.

En el cas dels cinemes, a més, es permet el consum d'aliments i begudes que facin inviable l'ús de mascareta constant, però en aquest cas s'ha de garantir la distància d'1,5 metres entre persones i, per tant, la superfície de 2,5 metres quadrats. En aquest cas, doncs, no es pot rebaixar l'espai per augmentar l'aforament.

Pel que fa als teatres, la superfície per persona no podrà ser inferior a 1 metre quadrat en un edifici o espai tancat, corresponent a 1 metre de distància mínima de seguretat entre persones, distàncies que no seran necessàries entre grups de persones de contacte habitual però sí entre els grups.

També en el cas dels teatres s'especifica que aquestes distàncies afecten l’ocupació dels seients a les sales, que haurà de garantir les distàncies entre persones depenent de que hagi o no consum d’aliments i begudes, amb caràcter general.

tracking