Diari Més

Les UCI es preparen per actuar davant rebrots o una segona onada de coronavirus

El protocol anticipa els passos a seguir davant un augment dels contagis

Professionals sanitaris atenen malalts de coronavirus a l'Hospital Clínic.

El 8,6% dels catalans han tingut símptomes del coronavirus i un 19% en té dubtesHospital Clínic

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries (Semicyuc) ha elaborat un protocol d'actuació per optimitzar el funcionamentde l'UCIdavant la possibilitat de petits rebrots o una possible segona onada d'infeccions greus per COVID-19.

Es tracta del 'Pla de Desescalada per als serveis de Medicina Intensiva després de la pandèmia produïda per la COVID-19', un document elaborat en col·laboració amb la Societat Espanyola d'Infermeria Intensiva i Unitats Coronàries (SEEIUC) i la Federació Panamericana i Ibèrica de Medicina Crítica i Teràpia Intensiva (FEPIMCTI).

El protocol aborda la gestió i organització necessàries per garantir el treballde l'UCIen la 'nova normalitat' i anticipa els passos a seguir davant un augment dels contagis.

Algunes de les claus d'aquest plaimpliquenmantenir els protocols que ja s'han demostrat que milloren la qualitat assistencial, així com garantir la detecció precoç del coronavirus en les plantes d'hospitalització.

En un comunicat, el president de laSemicyuc, Ricard Ferrer, explica que els intensivistes estan treballant davant la possibilitat que es produeixin «rebrots significatius de la pneumònia Covid-19 a Espanya després de l'estiu, amb un abast que ara és difícil de calcular».

«Estem preparant-nos per a poder atendre aquest potencial increment de casos de pacients crítics, de tal manera que es garanteixi que els malalts que ho necessitin rebin tota la nostra atenció especialitzada enl'UCI», subratlla.

Per a això, destaca la importància de disposar dels espais adequats i l'equipament necessari, així com que els intensivistes i la resta del personal sanitari estiguin adequadament entrenats i preparats.

El document contempla com planificar lesUCIextrahospitalàries que s'hagin d'habilitar en cas de rebrot, la pertinent detecció precoç i la col·laboració en el transport de pacients entre hospitals, entre altres temes.

El document també especifica la quantitat de material i subministraments farmacològics que necessitaranl'UCIper evitar alertes de desproveïment com les ocorregudes durant la pandèmia i aconsella que els hospitals comptin amb plans per obtenir subministraments addicionals en coordinació amb altres centres, proveïdors farmacèutics i autoritats sanitàries.

Recomana que tots els llits UCI comptin amb un equip de ventilació mecànica invasiva i preveure la saturació d'aquestes unitats per a passar a altres àrees ja preparades per a la seva ampliació.

No es contempla la paralització dels serveis assistencials no-covid, per la qual cosa els intensivistes aposten per crear un sistema de circuitsa l'UCIque funcionin simultàniament, distingint els pacients amb diagnòstic positiu de la resta.

El document manté la necessitat de la ràtio d'un infermer per cada dos pacients crítics (en aquells amb més càrrega seria necessari una ràtio 1:1), mantenint el reforç per cada 4-6 llits amb un infermer experimentat.

Pel que fa als metges, és necessari un intensivista per cada tres pacients en torn ordinari, així com un mínim de 2intensivistesper cada 12 llitsen torn deguàrdia.

tracking