Diari Més

Laboral

L'atur marca el pitjor juny dels últims 12 anys i l'ocupació modera el seu creixement

Des del 30 d'abril han sortit d'un ERTO 1,56 milions de treballadors, la majoria aquest mes de juny

Imatge d'arxiu d'una oficina del SOC.

Més de 40 dies per tramitar l'atur: els aturats no afectats per ERTO topen amb el col·lapse del SEPEACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El mercat laboral va comptabilitzar al juny 5.107 aturats més, el primer increment des de 2008 en un mes tradicionalment bo per a l'ocupació, mentre que l'ocupació va créixer en 68.208 persones de mitjana, el menor augment des de 2015, encara que gairebé 1,2 milions de persones van sortir d'un ERTO i van tornar a treballar.

Aquesta és la fotografia que deixen les dades d'un mercat laboral que tracta de recompondre's després de la paràlisi soferta per a frenar el coronavirus i que va deixar al juny a 18.484.270 persones afiliades a la Seguretat Social i a 3.862.883 persones desocupades, xifra no aconseguida des de maig de 2016.

El secretari d'Estat de Treball,JoaquínPérezRey, explica que aquest increment d'atur continua la tendència a la moderació que va començar al maig, després de març i abril quan es va disparar, i ho ha atribuït a l'increment en 30.781 persones que mai abans havien treballat.

De fet, el nombre d'aturats va disminuir, sobretot, en el sector serveis (27.319), encara que també en la construcció (15.927) i la indústria (7.770).

PérezReyassenyala que la meitat dels nous aturats que no havien treballat amb anterioritat es van inscriure a la Comunitat Valenciana, ja que era necessari fer-ho per a optar a una ocupació pública com a «auxiliar plans de contingència en platges COVID-19».

També la patronal de les agències de col·locacióAsempleoapunta al requisit d'estar donat d'alta com a demandant d'ocupació per a poder percebre l'ingrés mínim vital el que «podria haver incentivat a moltes persones a passar de la inactivitat a la desocupació».

PérezReydestaca que «a diferència de l'ocorregut en crisis anteriors, el Govern ha aconseguit contenir l'ocupació», sumant 616.000 aturats des de març, de manera que la taxa d'atur prevista se situarà en el 19% en 2020, lluny del 27% que va arribar a aconseguir el 2013.

L'afiliació mitjana «va evolucionar bé» durant juny, diu el Ministeri, encara que amb un ritme més moderat que el registrat al maig després dels dos mesos d'enfonsament per la pandèmia, si bé l'últim dia de mes es van produir més de 161.000 baixes, la qual cosa va fer que juny tanqués amb 99.906 ocupats menys que quan va començar el mes.

El secretari d'Estat de Seguretat Social, Israel Arroyo, explica que aquesta dada «és dolenta perquè reflecteix un comportament pervers del mercat de treball, la temporalitat», i que se circumscriu en la seva majoria als contractes eventuals del sector de l'educació que es reprendran a finals de l'estiu.

Per això, confia que en un parell de mesos el mercat de treball hagi recuperat el nivell d'ocupació «previ a la crisi», amb una «forta sortida de treballadors dels ERTO a l'activitat», si bé veu «clau» l'evolució que experimenti «la campanya hotelera».

De moment, des del 30 d'abril han sortit de la situació d'ERTO 1,56 milions de treballadors, la majoria (1,17 milions) aquest mes de juny, de manera que encara continuen 1,8 milions amb els seus contractes suspesos totalment o parcialment.

Arroyo explica que «bona part de l'activitat s'està recuperant, no amb contractes nous sinó amb treballadors que surtin d'un ERTO», ja que els sectors que tenien emprats amb contractes suspesos «els estan reactivant abans de realitzar noves contractacions».

Respecte a fa un any, l'ocupació ha disminuït en 893.360 persones, en tant que l'atur ha augmentat en 847.197.

La millora de l'ocupació al juny ha estat conseqüència de les millores en pràcticament tots els règims, amb avanços en construcció, comerç, activitats administratives i serveis auxiliars, hostaleria i indústria manufacturera.

No obstant això, van destacar les retallades en l'educació, pel final del curs escolar, i el sector agrari, per la fi d'algunes campanyes agrícoles.

Al juny van registrar 1.159.602 contractes laborals, 308.985 contractes més que al maig, dels que menys d'un de cada deu van ser indefinits (114.393).

tracking