Diari Més

Salut

L'ús de col·lutoris podria reduir el risc de contagi de coronavirus

La boca és una de les principals vies d'entrada a l'organisme

Els receptors ACE2 es troben en alta densitat a la boca, sobretot en la superfície de la llengua.

L'ús de col·lutoris podria reduir el risc de contagi de coronavirusPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors de la Universitat Complutense de Madrid han conclòs en un estudi que l'ús de col·lutoris antisèptics bucals podria ajudar a reduir la «severitat» de la COVID-10 i el risc de transmissió del virus per un descens de la càrrega viral en la boca dels contagiats.

Es tracta d'un article dels investigadors del Grup d'Etiologia i Tractament de les Malalties Periodontals iReimplantaries(ETEP), publicat a la revistaClinicalOralInvestigations.

Els investigadors, que són docents de la Facultat d'Odontologia de la Complutense, han analitzat l'evidència científica disponible sobre l'efecte que pot tenir sobre determinats virus l'ús de col·lutoris amb clorur decetilpiridini(CPC), clorhexidina, solucions de povidona iodada iperoxidd'hidrogen, entre altres.

Finançat amb la Beca Extraordinària deDentaid, segons un comunicat de la universitat, l'estudi recorda que la boca és una de les principals vies d'entrada a l'organisme, a banda del nas i els ulls i és en ella on el coronavirus troba «una alta densitat dels seus receptors específics d'unió».

Mantenir el virus a la boca facilita la transmissió a través de «gotes» que poden emetre una persona infectada al, per exemple, tossir o parlar.

Així, la boca pot ser «tant una porta d'entrada/sortida del virus i en si mateixa un focus d'alt risc per a desenvolupament de la COVID-19 i l'ús de col·lutoris amb antisèptics ajudaria a disminuir-lo».

Alguns estudis indiquen que el coronavirus és capaç d'infectar quan s'uneix «de manera específica» a una proteïna transmembrana, denominadaACE2, que estan en algunes cèl·lules del cos.

Aquest receptor, explica la Complutense, està en la majoria dels alvèols pulmonars i és per això que afecta tant el sistema respiratori, en concret, té les glàndules salivessis comreservorisen pacients asimptomàtics «i s'ancora a la llengua, genives i paladar».

Segons els investigadors, un dels estudis més recents, del passat mes de febrer, constata que els receptorsACE2es troben en alta densitat a la boca, sobretot en la superfície de la llengua.

tracking