Diari Més

La UE tancarà en breu la llista de 15 països amb els quals s'obriran fronteres exteriors

Afirma que es farà amb criteris «sanitaris» i que es consideren «segurs» aquells amb xifres similars a Europa

Pla general d'una passatgera esperant davant la zona d'arribades a l'aeroport de Barcelona.

aeroport, pandemia, coronavirusACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra d’Afers Exterios, Arancha González Laya, diu que la UE tancarà aquest dilluns o «com a molt tard demà matí» la llista de 15 països amb els quals s’obriran les fronteres exteriors a partir de l’1 de juliol. En una entrevista a la Ser, Laya ha dit que serà una primera llista «curta» que s’anirà revisant i que es podrà ampliar o reduir sempre d’acord amb criteris «sanitaris» i epidemiològics. En aquest sentit, la ministra ha negat que es tracta d’un exercici de «política» o de diplomàcia sinó que s’està fent amb criteris de «responsabilitat».

Laya ha dit també que es consideraran països segurs aquells que tinguin xifres similars a la resta de països europeus i ha recordat que el continent americà o l’africà, a hores d’ara, encara no han arribat al pic de la pandèmia.

La ministra també ha admès que la negociació no és senzilla i que hi ha països, fins i tot, que consideren que encara s’hauria de ser més restrictiu.

També ha explicat que s’estan abordant els criteris de «reciprocitat» perquè l’obertura de les fronteres amb països com la Xina o el Marroc que les mantenen tancades seria «simbòlic». «És com un puzle però el punt de partida és que siguem curosos», insisteix.

La ministra ha remarcat que serà un estiu «atípic» a nivell turístic però ha augurat un increment del turisme nacional. També ha dit que es manté l’obertura amb Portugal malgrat les dades negatives de les últimes setmanes i que la prova pilot de Balears amb turistes alemanys està funcionant amb normalitat.

Laya també espera que els fons europeus arribin aviat per permetre que el «rebot» econòmic passi el més aviat possible i que Espanya hi està treballant.

En relació a la posició del PP a Europa, la ministra ha dit que cadascú queda «retratat» amb les seves posicions i que el que estan demanant els ciutadans és «més Europa».

tracking