Diari Més

Europa conclou la llista de països als quals reobrirà les seves fronteres al juliol

A la llista no hi figura Estats Units, que s'ha convertit en l'epicentre de la pandèmia, ni la majoria de països de Llatinoamèrica

Imatge de passatgers amb mascareta fent cua per facturar.

El turisme internacional podria caure fins a un 80% el 2020ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Estats de la Unió Europea (UE) han acabat la llista de països considerats «segurs» als quals a partir de juliol reobriran les seves fronteres, tancades des de mitjans de març per la pandèmia del coronavirus.

En aquesta llista inicial no figuraEstats Units, que s'ha convertit en l'epicentre de la pandèmia i el país més afectat, ni tampoc Rússia.

Croàcia, que exerceix fins a finals de mes la presidència del Consell de la UE, ha llançat aquest dilluns un procediment escrit i ha donat de termini fins aquest dimarts a les 12 hora local perquè els Estats membres puguin donar el vistiplau o rebutjar el document, indiquen a Efe fonts europees.

El text inclourà també els criteris epidemiològics a tenir en compte per a considerar als països «segurs». Per a la seva aprovació es necessitarà una majoria qualificada.

En el llistat dels països «segurs», encara que encara no oficialment, figuren en principi Austràlia, Algèria, el Canadà, la Xina, Corea del Sud, Geòrgia, el Japó, el Marroc, Montenegro, Nova Zelanda, Sèrbia, Tailàndia, Tunísia, Ruanda i l'Uruguai.

Els ambaixadors dels Vint-i-set van intentar divendres passat sense èxit arribar a un acord, i la presidència de la UE va obrir un període de consultes entre les capitals fins al dissabte a les 18 hores.

Acabat el termini no s'havia aconseguit consens, per la qual cosa les consultes sobre el text amb els criteris i la llista de països van continuar diumenge.

En la primera tanda de països als quals es permetrà viatjar a la UE no hi serà tampoc el Brasil ni la majoria de països de Llatinoamèrica, considerada per l'Organització Mundial de la Salut epicentre mundial de la pandèmia (acumula el 25% dels casosen l'àmbit global) i on la corba de contagis continua sent ascendent.

Pel que fa als criteris per avaluar la situació de cada país, Brussel·les va deixar clar en les seves recomanacions que les restriccions de viatge havien de ser aixecades en primer lloc a aquells països que tinguin una situació epidemiològica «comparable o millor» que la mitjana de la UE.

Entre els criteris «clau» s'inclouran el nombre de casos nous per 100.000 habitants, la tendència de noves infeccions i la resposta general del país a la pandèmia a partir d'aspectes com les proves, la vigilància, el rastreig, el tractament o la informació facilitada.

Estats membres com Espanya i Itàlia havien insistit en les últimes setmanes en la necessitat d'una coordinació europea a l'hora d'aixecar les restriccions de viatge.

A principis de juny, en una carta dirigida a la presidenta de la CE,UrsulavonderLeyen, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre italià,GiuseppeConte, van demanar que l'eliminació de les restriccions de desplaçament a les fronteres comunitàries es fes de manera coordinada i no discriminatòria entre tots els Estats membres.

Van advocar així mateix per uns criteris epidemiològics «comuns, clars i transparents» i un procés «gradual» i «coordinat» per a la reobertura.

D'altra banda, la ministra d'Afers exteriors d'Espanya,AranchaGonzálezLaya, ha assegurat aquest dilluns que no té coneixement queEstats Unitshagi pressionat perquè la Unió Europea obri les seves fronteres ni que cap país europeu hagi manifestat l'interès o la necessitat de l'obertura.

La cap de la diplomàcia espanyola ha dit que la llista inicial d'Estats als quals s'obriran les fronteres de la UE dimecres que ve és curta, d'uns quinze països.

En qualsevol cas, ha precisat que la llista serà revisada contínuament per a ampliar-la de manera gradual a altres països que vagin controlant l'epidèmia, però també per a fer marxa enrere si s'aprecia un augment dels contagis en un determinat Estat.

tracking