Diari Més

El món supera els 10 milions de casos de coronavirus i les 500.000 morts

L'epicentre de la pandèmia s'ha desplaçat cap Amèrica, amb milers de casos diaris

Fotografia de la situació dels casos a nivell mundial.

El món supera els 10 milions de casos de coronavirus i les 500.000 morts

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gairebé sis mesos després que comencés l'alerta mundial pels contagis de coronavirus, el món supera ja els 10 milions de casos i 500.000 morts. Ho ha fet amb la malaltia mantenint la seva velocitat exponencial, malgrat que Espanya i altres països han aconseguit contenir-la amb severes restriccions, i amb el temor a tornar al confinament pels rebrots que s'estan presentant en diverses zones.

Ha estat només la meitat del 2020, però ha estat suficient per a posar el món potes enlaire i donar-li la volta a milers de coses i conceptes que es donaven per descomptat. La indústria automovilística segueix en picat, el turisme encara no arrenca, bona part de les flotes aèries comercials segueixen a terra i en general tots els organismes internacionals pronostiquen un any desastrós.

Va ser a principis de gener quan la Xina va donar l'avís que un nou coronavirus s'estava expandint pel país. Va ser just abans de l'Any Nou xinès, i Pequín va limitar els desplaçaments en una de les dates que més viatgers mou en el món, l'èxode de ciutadans xinesos que tornen de les ciutats als seus pobles per a celebrar el nou any.

Res va frenar l'expansió i aviat l'epicentre de la malaltia, que l'OMS va decretar pandèmia l'11 de març, es va moure de Wuhan (la zona zero dels contagis) a Milà, un desafortunat primer perquè aviat canviaria als Estats Units, que es manté avui dia amb el país amb més casos.

La barrera del milió

Amb tot, el SARS-*CoV-2 va trigar gairebé tres mesos a trencar la barrera del milió. Dotze dies després, el 15 d'abril, es van aconseguir els dos milions, el 27 d'aquest mes es va arribar als tres milions... La velocitat de contagi ha estat exponencial i ara el món sobrepassa ja els 10 milions de casos i 500.000 morts. Un avanç que en gran part dels països asiàtics i europeus ha aconseguit minvar a causa de les fortes restriccions adoptades.

Espanya està entre les nacions on el confinament ha estat més sever. Més d'un milió de sancions per trencar el confinament (la majoria, però, pot quedar-se en paper mullat) i prohibició durant diverses setmanes de sortir al carrer per a una altra cosa que no fos anar per aliments, a la farmàcia, al metge o passejar al gos.

El mantra de les autoritats per aplanar la corba es va complir i finalment, després d'una miqueta caòtic període de desescalada, Espanya ha sortit de l'estat d'alarma (el segon en la democràcia, el primer aplicat a fons) el passat 21 de juny.

Respir a l'economia i rebrots

Ara, l'hemisferi nord arriba a l'estiu després de superar les etapes més ombrívoles de la corba i volent donar un respir als ciutadans i a l'economia, relaxant les restriccions, permetent el turisme i tractant de reactivar l'economia.

Una cosa especialment important per a Espanya, el país de l'OCDE que més patirà en cas que es produeixi una segona onada.

No obstant això, la sortida del confinament, a Espanya i en molts altres països, s'ha traduït en rebrots de la malaltia. En diverses zones del país les autoritats estan atentes als nous focus de contagis, que malgrat no ser tan greus com en el pitjor del confinament (el 31 de març es va aconseguir el pic de 9.224 casos nous en un dia), han ocasionat que en diverses localitats es torni a aplicar restriccions. Uns rebrots originats tant entre temporers en el camp com per les reunions d'amics i familiars, que a la fi poden tornar a reunir-se després del final de la desescalada.

Però no sols a Espanya. els Estats Units està registrant al voltant de 40.000 casos nous al dia i Mèxic uns 6,000; Romania, que havia sortit de l'estat d'emergència fa dos mesos, ha tornat a activar les alarmes davant els rebrots, ordenant tenir disponibles més llits d'hospital. I Texas. un dels estats dels EUA que primer va sortir del confinament, ha tirat el fre aquesta setmana a la desescalada i ha demanat la tornada a les restriccions.

Precisament els Estats Units encapçala el rànquing mundial de casos de coronavirus, amb més de dos milions i mig. Li segueix el Brasil, amb més de 1,2 milions, confirmant que l'eix de la pandèmia segueix a Amèrica. En la classificació els segueixen a una distància considerable Rússia, l'Índia, Regne Unit, el Perú, Xile, Espanya, Itàlia i l'Iran.

França ha aconseguit sortir d'aquest top ten. No obstant això, és el cinquè país en el nombre de morts, per darrere dels EUA, el Brasil, Regne Unit i Itàlia.

La Xina, el país on va sorgir la pandèmia, ha deixat fa molt els primers llocs. Però en les última setmanes ha tornat a recordar les fortes restriccions que a l'inici de l'any va imposar a Wuhan: diversos districtes de Pequín van ser tancats la setmana passada per un rebrot de la malaltia sorgit en un mercat de la capital.F ins i tot es van posar tanques i vigilància al voltant de la zona. Però les autoritats ja han donat per controlada la situació.

tracking