Diari Més

A l'estiu postcovid cal exposar-se al sol de manera gradual

Els farmacèutics recomanen crema solar sota les mascaretes i precaució amb els hidrogels, que poden generar reaccions de fotosensibilitat

Un home remullant la mascareta per afrontar les altes temperatures.

A l'estiu postcovid cal exposar-se al sol de manera gradualEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El llarg període de confinament davant el coronavirus ha frenat la resposta gradual de la pell a l'exposició al sol, per la qual cosa els farmacèutics advoquen per exposar-se de manera gradual i segura aquest estiu, sense oblidar-se d'aplicar crema sota les màscares i usant amb precaució els hidrogels perquè poden desencadenar reaccions de fotosensibilitat.

El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Madrid (COFM) ha posat en marxa una campanya amb quinze consells per a una protecció solar adequada en un estiu en el qual el confinament ha provocat també un dèficit de vitamina D per la falta d'exposició al sol.

Per a aquelles persones que han sofert la malaltia de la covid-19, s'aconsella que consultin amb un dermatòleg abans de començar a exposar-se al sol, perquè, si bé no es disposen de moltes dades sobre els efectes dels tractaments emprats per al virus, alguns fàrmacs han provocat lesions en la pell o altres són fotosensibles.

A més, estudis recents han demostrat, indica el COFM, algunes manifestacions cutànies causades per la covid-19. En aquest sentit, assenyala el col·legi que si se sospita d'infecció cal romandre a casa i contactar telefònicament amb el metge.

Entre els consells, els farmacèutics recorden que cal usar fotoprotector sota la màscara, ja que el seu teixit no protegeix davant la radiació solar i la pell es troba més alterada, per la qual cosa existeix un major risc d'agreujar lesions cutànies.

D'aquesta manera, s'ha d'aplicar crema solar per tota la cara mitja hora abans de l'exposició al sol, i tornar a aplicar-la cada dues hores, i també després del bany, sobre la pell seca.

En pells sensibles, el COFM adverteix que els gels hidroalcohòlics poden provocar dermatitis irritativa, davant el que pot resultar beneficiós emprar productes emolients o hidratants que compleixen una doble funció.

D'una banda, disminueixen la inflamació de la pell, i per un altre, ajuden a restaurar la barrera cutània. Es recomana aplicar-los diverses vegades al dia, especialment després de la rentada de mans, una de les mesures d'autoprotecció per a evitar contagis de coronavirus.

Els farmacèutics demanen precaució també amb l'ús de productes amb alcohol, com els gels, desodorants, perfums, essències, quitrà d'hulla i psoralens, perquè poden desencadenar reaccions de fotosensibilitat.

Seleccionar el dermoprotector adequat segons el tipus de pell, i que la crema protegeixi davant tots els tipus de radiacions -la infraroja, la ultraviolada i la visible-; protegir els ulls amb ulleres homologades amb filtre pels raigs UV; identificar símptomes de dèficit de vitamina D i revisió per part del dermatòleg davant qualsevol canvi d'aspecte d'una piga són altres consells.

S'advoca també per seguir les instruccions d'aplicació dels protectors solars: aplicar mitja hora abans d'exposar-se al sol i reaplicar cada dues hores i després del bany, havent assecat bé la pell abans, i no oblidar zones sensibles com a orelles, nas, calba i peus.

tracking