Diari Més

Portugal imposa el confinament domiciliari a 19 àrees de la perifèria de Lisboa

La resta de l'àrea metropolitana de Lisboa passen a la fase de contingència

Imatge d'arxiu de la ciutat de Lisboa.

Portugal imposa el confinament domiciliari a 19 àrees de la perifèria de LisboaPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern de Portugal ha aprovat avui en Consell de Ministres el «deure general de confinament» per a 19 àrees de la zona metropolitana de Lisboa que estan especialment afectades per brots de coronavirus, en un intent per parar les cadenes de transmissió.

La mesura implica que els residents d'aquestes 19 àrees, totes ellesfreguesias(un òrgan administratiu per sota dels ajuntaments) contigües del marge nord lisboeta, només podran sortir de casa per al considerat essencial: treballar, comprar aliments i medicaments.

En total, es veuran afectades totes lesfreguesiasque componen el municipi d'Amadora iOdivelas, sisfreguesiasde Sintra, dues deLouresi, ja a la localitat de Lisboa, lafreguesíade Santa Clara.

Pertanyen als cinc municipis on es concentren la majoria dels brots que afecten la regió de Lisboa, actualment la més afectada del país per coronavirus, amb un balanç total de 17.767 casos des que va començar la pandèmia.

A més, els grups de persones que podran ajuntar-se en aquestes 19 àrees no podran superar els cinc membres.

Com a mesura intermèdia, la resta de l'àrea metropolitana de Lisboa (excepte les 19freguesiasmés afectades) passen a la fase de contingència, que és una situació intermèdia entre calamitat i alerta.

Aquesta decisió complementa les noves restriccions aplicades en l'àrea metropolitana de Lisboa des de dimarts passat, que inclouen la prohibició de reunió de més de 10 persones i el tancament de tots els comerços a partir de les 20 hores, excepte gasolineres, clíniques, farmàcies, funeràries o instal·lacions esportives. Els supermercats podran tancar a les 22 hores.

Aquestes mesures intenten pal·liar els diferents brots detectats en les últimes setmanes a la regió, que avui concentra el 77,1% dels nous casos registrats en les últimes hores, fins a 311 a escala nacional.

El Consell de Ministres també ha aprovat avui que la resta de Portugal passi al nivell inferior d'estat d'alarma.

En aquest sentit, el primer ministre lusitàAntónioCosta ha assegurat en roda de premsa que, encara que es passi a l'estat d'alerta, els ciutadans no han de baixar les mesures de prevenció.

Per això, a partir d'ara, Portugal aplicarà sancions d'entre 100 i 500 euros per a les persones que no compleixin les normes i d'entre 1.000 a 5.000 euros per a les empreses.

Costa ha recordat que Portugal és el sisè país de la Unió Europea (UE) que més test fa per cada milió d'habitant, per darrere d'Espanya (5è), Xipre, Regne Unit, Lituània i Dinamarca (1r).

tracking