Diari Més

Consum

Els espanyols han gastat un 28% més en aliments durant la pandèmia

Cada espanyol va gastar en alimentació i begudes tant dins com fora de la llar 2.567,17 euros el 2019

En volum, el consum va ser de 8.300 milions de quilos, un 24,5% més.

Els espanyols han gastat un 28% més en aliments durant la pandèmiaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La despesa de les llars espanyoles en alimentació i begudes entre el 9 de març i el 7 de juny, punt àlgid de la pandèmia de la COVID-19 a Espanya, ha estat de 20.750 milions d'euros, un 28,4% més que en el mateix període de 2019: uns 4.600 milions d'euros més.

En volum, el consum va ser de 8.300 milions de quilos, un 24,5% més (1.635 milions de quilos més).

Xifres facilitades pel ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació,LuisPlanas, durant la presentació de les dades del consum de 2019.

Planasha remarcat que el tancament del canalHoreca(hotels, restaurants i cafeteries) per l'estat d'alarma ha impulsat aquest augment, que encara així no ha servit per a compensar la caiguda de consum fora de la llar.

Segons l'informe, va haver-hi unpicde compres per a la llar en la setmana 11 de 2020, quan van començar a tancar-se institucions educatives i es va fer apilament d'aliments; un consum que va ser seguit per una caiguda la següent setmana i una estabilització posterior, això sí amb xifres per sobre del mateix període de l'any anterior.

En els mesos analitzats, la compra de productes frescos va pujar un 24,8% en volum i la resta de l'alimentació, un 24,3%.

Per categories, les farines i sèmoles són les que més van créixer en volum, seguides per les begudes espirituoses, les cerveses, la xocolata i els snacks/fruits secs.

Segons el parer dePlanas, la pandèmia ha evidenciat «el bon funcionament de la cadena alimentària», a més de permetre redescobrir als espanyols «el valor dels aliments».

Ha destacat «el renaixement de la botiga de proximitat com a element de proveïment fonamental», que ha tingut un especial paper durant la pandèmia, i ha fet «un homenatge» a aquests comerços pel seu esforç per a portar aliments als domicilis de persones que eren de risc o no podien sortir de les seves cases.

Respecte a l'Informe de consum alimentari a Espanya 2019, objecte de la presentació d'aquest divendres, s'ha reflectit que cada espanyol va gastar en alimentació i begudes tant dins com fora de la llar 2.567,17 euros el 2019, la qual cosa va suposar una despesa de 105.465,20 milions d'euros i un augment del 2,3% respecte a l'any anterior.

En volum, el consum per càpita va ser de 758,19 quilos o litres, la qual cosa significa un total de 33.303,08 milions de quilos o litres, un 0,3% menys que el 2018.

D'altra banda, i preguntat pels nous casos de contagi per coronavirus en diferents empreses agroalimentàries,Planasha assegurat que qualsevol rebrot és quelcom que han d'«encapsular» de la manera «més dràstica i més ràpidament possible» i que aquesta tasca correspon a les comunitats autònomes.

Així i tot, li consta que «bona part dels contagis han tingut lloc fora dels llocs de treball», en àmbits de trobada social o en transports, encara que ha reconegut que «és impossible treure una conclusió clara sobre aquest tema».

Per això, ha fet una crida al fet que la població extremi les precaucions per a evitar els contagis per coronavirus.

Respecte als nous aranzels apuntats pels Estats Units, el ministre ha considerat que són «profundament injustos», per la qual cosa estan intentant que no es produeixin.

tracking