Diari Més

La multiplicació de brots encoratja la por a la tornada a les restriccions

El Ministeri de Sanitat treballa en nous protocols i plans de contingència a la vista dels rebrots a altres països

Extracció de mostres per a la prova PCR en un CAP de Girona

Espanya registra 83 morts per coronavirus en les últimes 24 hores, 24 més que dilluns, i 295 positius testatsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els brots es multipliquen a Espanya i al món, on segueix la inexorable propagació del virus amb alguns països com l'Iran o Corea immersos en el que s'ha catalogat com a segona onada. L'aparició de nous brots estava prevista i anunciada, per la qual cosa s'ha accelerat la redacció de nous protocols i plans de contingència a l'espera que el Congrés aprovi aquest dijous el decret de la «nova normalitat».

Una quarta comarca aragonesa, la saragossana del Baix Aragó-Casp, s'ha sumat a les tres d'Osca que han tornat a la fase 2 per diversos focus de coronavirus relacionats amb la recollida fruita, que mantenen en alerta a la veïna província de Lleida, on s'han detectat 18 casos positius en una residència de majors.

Davant els nous brots una de les paraules clau és «rastreig», i per rastrejar contagis i contactes el pròxim dia 29 començarà un simulacre a l'illa canària de la Gomera amb l'aplicació telefònica espanyola, similar a altres «apps» que ja existeixen al món, a fi que pugui estar operativa a la tardor.

El Ministeri de Sanitat ha comunicat aquest dimarts una mort i 108 contagis en les últimes 24 hores, 45 d'ells a Aragó, amb el que l'epidèmia ha causat ja 28.325 morts i 246.752 positius confirmats mitjançant provesPCR.

Indicis i advertiments

L'OMS continua alertant sobre el ritme accelerat dels contagis, mentre s'aguditza la crisi sanitària en països com l'Iran o Corea del Sud, immersos ja en la segona onada, i els rebrots obliguen a uns altres a imposar noves restriccions, com ha ocorregut a Portugal amb Lisboa, o a confinar de nou a part de la seva població, com ha fet Alemanya amb les 640.000 persones deGüterslohiWarendorf, després de registrar-se més d'un miler de casos en una empresa de carn.

Són indicis i advertiments per a països que han començat més tard la desescalada, com Espanya, on es continuen succeint els focus, petits o mitjans fins ara, el més rellevant en una de les zones hortofructícoles per excel·lència d'Aragó, en el límit amb Lleida, on la Generalitat ha reforçat la vigilància donades les relacions i els intercanvis de temporers, en l'origen d'aquest repunt que ha derivat en transmissió comunitària.

També per la seva proximitat, el Govern aragonès ha incorporat avui a les restriccions de l'extinta fase 2 a la comarca saragossana de Baix Aragó-Casp, on viuen unes 14.500 persones, igual que va fer amb les comarques d'Osca limítrofes amb Lleida del Baix Cinca, Cinca Mitjà i la Litera.

A causa d'aquests casos, Aragó és la comunitat autònoma que més contagis ha registrat en les últimes 24 hores amb 45 dels 108 notificats pel Ministeri de Sanitat, que també ha informat d'una defunció.

La consellera aragonesa de Sanitat,SiraRepollés, ha explicat que gairebé tots els casos confirmats (tres d'ells a Casp) són asimptomàtics i que «la seva incidència no és preocupant ara per ara en termes de gravetat o capacitat del sistema sanitari, però sí que hi ha risc de la possibilitat de transmissió comunitària».

Al llarg de la jornada s'han comunicat una dotzena llarga de focus a Màlaga, amb nou persones que han donat positiu a les proves perPCRen el Centre d'Acolliment, Emergència i Derivació de Creu Roja, a Extremadura, a València o a Lleida, on s'ha detectat un brot en una residència de majors de la capital amb 18 infectats, 13 residents i cinc treballadors.

Protocols i decrets

Davant aquesta multiplicació de casos, la portaveu del Govern, María Jesús Montero, ha assegurat aquest dimarts que la pandèmia de coronavirus està controlada i segueix l'evolució prevista i que per això l'Executiu no està estudiant tornar a decretar l'estat d'alarma «ni en el curt ni el mig termini».

Montero ha assenyalat que, si la situació canviés de manera dràstica, s'activarien tots els mecanismes per frenar la propagació del virus, i ha recordat que la legislació vigent permet limitar la mobilitat per a grups i en llocs reduïts. Prèviament, la vicepresidenta Carmen Calvo havia dit que l'Executiu no descartava reactivar l'estat d'alarma si hi ha una propagació de risc i que podria fer-ho per territoris.

El que està fent el Ministeri de Sanitat és treballar en nous protocols i plans de contingència a la vista de les situacions que s'estan donant als diversos països que van començar les seves desescalades fa més temps i que s'estan veient obligats en molts casos a fer marxa enrere per frenar noves cadenes de contagis.

Entre aquests protocols figuren els relatius a una eventual nova onada, com la que tot apunta al fet que estan vivint l'Iran, Corea del Sud i fins i tot Israel, encara que la prioritat ara del Govern que presideix Pedro Sánchez és tirar endavant el decret que regirà durant la «nova normalitat» i que imposa la distància interpersonal de 1,5 metres i l'ús obligatori de màscara quan no es pugui mantenir aquesta distància o s'estigui en un espai tancat.

Amb els vots assegurats de PNB i Cs i l'oposició declarada d'ERC, el líder del PP, Pablo Casado, ha afirmat que està disposat a donar suport aquest dijous el decret amb la condició que puguin negociar i incorporar algunes mesures que consideren «fonamentals». Des del Govern, la ministra Montero li ha respost que «no facipostureo»i «acosti l'espatlla».

«APP» de rastreig

Des del 29 de juny es posarà a prova durant dues setmanes a l'illa canària de la Gomera l'aplicació mòbil espanyola de rastreig de contagis amb un simulacre d'un rebrot de l'epidèmia. De funcionar correctament, es podria desplegar al setembre o octubre a tot el país per quan algunes previsions situen l'eventual inici d'una segona onada delSARS-CoV-2.

El projecte pilot, encarregat a l'empresaIndraamb un contracte per valor de 330.5370 euros, part d'una mostra representativa d'unes 3.000 persones de les 22.000 que viuen a La Gomera que es descarregarien l'«app» per interactuar davant la introducció aleatòria de 300 contagis simulats perquè els ciutadans pròxims a ells rebin immediatament l'alerta corresponent.

L'aplicació, que s'activa mitjançant un sistemabluetooth, serà de codi obert amb un model descentralitzat basat en un protocol que respecta la privacitat de l'usuari amb les garanties de la normativa europea, per la qual cosa només s'envien al servidor els identificadors xifrats que cada mòbil emet, amb l'acarament de dades en el propi mòbil.

L'Agència Espanyola de Protecció de Dades ha participat en el procés previ a la posada en marxa d'aquest pla pilot i participarà també en l'avaluació dels resultats d'un projecte en marxa o en fase avançada a Alemanya, França o Itàlia.

tracking