Diari Més

Una aplicació per rastregar contagis

El Consell de Ministres ha donat llum verda per dissenyar, desenvolupar i avaluar una una aplicació de rastreig a través del mòbil

L'aplicació utilitza la connexió Bluetooth del terminal.

Una aplicació per rastregar contagisPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres ha donat llum verda a un contracte ambIndraper a dissenyar, desenvolupar i avaluar una prova pilot d'una aplicació de rastreig a través del mòbil, que permetrà notificar als contactes d'un usuari el risc de contreure COVID-19 després d'haver simulat contagis a La Gomera.

Aquesta prova pilot, impulsada pel Ministeri d'Assumptes Econòmics i de Transformació Digital, en coordinació amb el servei de salut de Canàries, es posarà en marxa a finals de mes -el dia 29 de juny- en aquesta illa de Canàries per un període de dues setmanes i la tecnologia de les quals es basarà bàsicament en la connexió Bluetooth del mòbil, segons han informat fonts del Govern en una nota de premsa.

El seu objectiu és avaluar els aspectes tècnics de l'aplicació i l'experiència d'ús del ciutadà, amb la finalitat d'optimitzar el disseny i grau de confiança que ofereix.

A més, servirà per a calibrar l'algoritme de l'aplicació amb la finalitat de garantir la veracitat de les notificacions.

La decisió sobre si aquesta aplicació s'implantarà a la resta d'Espanya, s'adoptaràuna vegada conclosa i avaluada la prova pilot en un escenari real. L'última paraula la tindran les comunitats autònomes, segons fonts governamentals.

En aquests moments, «la majoria de països europeus es troben en fases similars del desenvolupament d'eines d'alerta de contagis», segons les fonts, que han al·ludit a França, Itàlia o Alemanya, que les han llançat en les últimes setmanes.

El primer pilot del món que simula contagis

Espanya se situa com a «quart país del món» a llançar un pilot amb l'API (Interfície de Programació d'Aplicacions) d'Apple i Google.

Aquest serà el primer pilot que es preocupa per l'experiència de l'usuari i l'únic que simula contagis, la qual cosa permetrà recaptar millors dades.

Els països que participen en els treballs comunsen l'àmbit europeu, entre ells Espanya, han acordat la interoperabilitat de les seves solucions tecnològiques.

Connexió Bluetooth

L'aplicació utilitza la connexió Bluetooth del terminal, a través de la qual els mòbils emeten i observen identificadors anònims d'altres telèfons que canvien periòdicament.

Quan dues terminals han estat pròxims durant un determinat període de temps, tots dos guarden l'identificador anònim emès per l'altre. S'entén que existeix risc si el contacte ha estat almenys durant 15 minuts i a menys de dos metres, segons han informat fonts governamentals, que es basen en criteris sanitaris per establir aquest sistema.

Si algun usuari fos diagnosticat positiu de COVID-19 després de realitzar-se un test PCR, decidiria si donar el seu consentiment perquè, a través del sistema de salut, puguin enviar una notificació anònima.

D'aquesta manera, els mòbils que haguessin estat en contacte amb el pacient rebrien un avís sobre el risc de possible contagi i es facilitarien instruccions sobre com procedir.

Durant el pilot d'aquesta eina es posarà a prova la seva experiència d'ús per a validar que és comprensible i manejable per a la ciutadania.

A més, es comprovarà el seu funcionament a través d'identificadors ficticis, amb positius i negatius generats, de manera que es pugui comprovar com funciona el sistema de notificacions ajustant el seu llindar operatiu per a evitar que hi hagi distorsions en un futur escenari real.

Fonts del Govern han explicat que a priori es considera que la mostra seria representativa si es descarreguessin aquesta aplicació prop de 3.000 persones. Si aconsegueix aquesta xifra, la idea seria introduir uns 300 contagiats simulats.

L'aplicaciógaranteix la privacitat

El desenvolupament utilitzaun model descentralitzat, basat en el protocolDecentralizedPrivacy-PreservingProximityTracing(DP-3T), el més respectuós amb la privacitat de l'usuari.

Això implica que només s'envien al servidor els identificadors xifrats que cada mòbil emet, no els que rep d'altres terminals pròxims.

El maneig de dades i anàlisis de risc es duu a terme sempre al mòbil de l'usuari i no a un servidor, la qual cosa garanteix la privacitat.

Aquesta aplicació compleix, per tant, amb totes les garanties fixades per la normativa europea.

Ús voluntari

L'ús de l'aplicació serà voluntari. L'Agència Espanyola de Protecció de Dades ha participat en el procés previ a la posada en marxa d'aquest pilot i participarà també en l'avaluació dels resultats.

El contracte ambIndraper a aquesta aplicació té un import de més de 330.537 euros.

tracking