Diari Més

Laboral

Prop de sis de cada deu empreses que han fet un ERTO creuen que tendiran a reduir plantilla

El 88,3% ha vist reduïda la seva facturació en un 43,4% de mitjana per culpa de la crisi de la covid-19

Una dona fent teletreball

teletreballACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 58,5% de les empreses que han fet un ERTO creuen que tendiran a reduir la plantilla en els propers mesos per l'impacte de la crisi del coronavirus mentre que entre les que no han aplicat cap expedient aquest percentatge baixa fins el 23,1%, segons un estudi elaborat pel Consell General d'Economistes i el Consell General de Col·legis Oficials de Graduats i Enginyers Tècnics Industrials d'Espanya. Una altra dada que aporta l'enquesta és que el 88,3% de les empreses han vist reduïdes les seves vendes en un 43,4%, amb un major impacte entre les microempreses i les que han fet ERTO. Entre les mesures que més reclamen les empreses, són ajudes a la digitalització, a la formació i la reducció de les quotes a al Seguretat Social i d'impostos.
Les empreses que han hagut d'aplicar el ERTO també són les que tenen pitjors expectatives de cara el 2021, així com les pimes, els negocis familiars i industrials i les de la construcció. En general, les empreses preveuen que el 35,6% de les empreses creuen que baixarà l'ocupació, que el 56% el mantindrà i el 8,4% l'augmentarà.

Quant a les expectatives en les vendes per a aquest 2020, les del segon milloren respecte el primer, tot i que continuen sent molt «desfavorables». Així, si en la primera meitat d'any un 65,6% considerava que les vendes disminuirien, aquest percentatge cau fins al 47,2% a partir el juny de cara al segon semestre, mentre que si bé només un 5,8% preveia que augmentarien el primer semestre, durant la segona meitat d'any puja fins el 15,6%. De nou, les pitjors expectatives estan entre aquelles empreses que han hagut de fer un ERTO i entre les microempreses.

D'altra banda, com a conseqüència de la crisi sanitària de la covid-19, la facturació va impactar en quasi el 73% de les empeses internacionalitzades i el 31,7% l'assenyalat com «molt alt», segons detalla l'estudi elaborat pel CGE i el COGITI, en col·laboració amb Faedpyme, i dirigit pels economistes Salvador Marín, Domingo García Pérez de Lema i Francisco Javier Martínez.

El 41,5% de les empreses assumeixen que el teletreball es mantindrà

De l'enquesta feta pel CGE i el COGITI, també es desprèn que el 73,5% dels treballadors han fet teletreball com a conseqüència de la crisi sanitària, mentre que el 26,5% no va optar per aquesta opció. De les empreses que sí la van adoptar, el 41,5% calcula que quan finalitzi l'emergència sanitària pel coronavirus, continuaran treballant en remot.

En aquest sentit, el president del Consell General d'Economistes, Valentí Pich, ha proposat que les empreses que s'acollin a aquesta modalitat es puguin acollir a una deducció per inversions en teletreball en relació a la Declaració de l'Impost sobre Societats corresponent al 2019.

Pich també ha assenyalat, sobre la situació de les empreses, que és «evident que la situació és delicada» i que hi ha motes variables de les quals encara se'n desconeix l'evolució. A més, ha apuntat que cal una major preparació per a l'adaptació de les empreses a la digitalització i en l'aspecte financer ha destacat que no sigui de les preocupacions inicials entre els empresaris enquestats en relació a la crisi financera del 2008. En aquest sentit, ho ha atribuït a l'efecte de les línies ICO i que les empreses estan més capitalitzades que fa dotze anys.

Quant a les mesures per sortir de la crisi, la que aplega més consens entre microempreses, pimes, grans empreses i les que s'han acollit a un ERTO en un rànquing de l'1 al 5 és que es redueixin les quotes a la Seguretat Social. Les pimes, però, la situen en tercer lloc i prioritzen una major flexibilització laboral i ajudes a la inversió. També destaca que la segona prioritat per a les grans empreses és que s'implanti una ajuda per a la formació i el reciclatge del personal, per davant a la digitalització de l'empresa i una flexibilització laboral. Per la seva banda, tant les microempreses com les que han aplicat expedients de regulació temporal d'ocupació també consideren important reduir la pressió fiscal.

Quant a les mesures per estimular els mercats, les més valorades són les ajudes per a la digitalització dels clients i consumidors, amb una valoració del 3,71 (sobre 5); en l'àmbit de la competitivitat també ressalta les ajudes per a la digitalització de les empreses (3,85) seguit de les ajudes per a formació i el reciclatge d'empreses (3,78); i en el financer la necessitat d'estimular el creixement amb ajudes a la inversió (3,98).

El president del COGITI, José Antonio Galdón, ha afirmat que la societat espanyola «necessita i estabilitat i que realment es deixi les empreses treballar, invertir i que proporcionin inversió». «És el clima que estem demanant», ha afegit Galdón, que ha lamentat les «baixes expectatives dels empresaris» i ha subratllat que tot i que hi ha «voluntat falta il·lusió».

L'enquesta del CGE i el COGITI s'ha elaborat entre l'11 de maig i el 4 de juny sobre una mostra de 2.400 empreses, de les quals 1.225 empreses de l'Estat (95 eren catalanes), 670 són firmes i despatxos professionals d'Economistes (59 a Catalunya) i 492 de graduats i enginyers tècnics industrials (38 a Catalunya). Els sectors que hi han participat pertanyen a la indústria, a la construcció, al comerç i als serveis.

tracking