Diari Més

El sistema sanitari espanyol va estar a prop del col·lapse a l'abril

Va ser un dels principals motius per decidir la restricció de la llibertat de moviment dels ciutadans

Una professional sanitària de l'Hospital Clínic es prepara per atendre un pacient amb covid-19, en un dels blocs quirúrgics habilitat com a UCI

Catalunya arriba a les 3.148 morts per coronavirus amb 107 noves defuncions en les últimes 24 horesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sanitat reconeix que el sistema sanitari espanyol va estar a prop del col·lapse en la segona setmana d'abril, quan més de 40.000 persones estaven hospitalitzades per coronavirus, 5.500 d'elles en les unitats de vigilància intensiva.

Així ho han indicat fonts del Ministeri de Sanitat que han facilitat aquest divendres les dades de morts per coronavirus amb diagnòstic per PCR des de l'inici de la pandèmia a Espanya, que s'eleven a 28.313 persones.

Les fonts han posat l'accent que «l'altíssim risc de col·lapse del sistema», quan més de la meitat dels pacients ingressats ho eren per coronavirus, va ser un dels principals motius per decidir la restricció de la llibertat de moviment dels ciutadans, establerta en el decret d'alarma.

Va haver-hi un moment en el qual Sanitat va verificar que, si no es prenien mesures, el sistema sanitari no tindria capacitat per atendre a tots els pacients ingressats, especialment en l'UCI, on els malalts de coronavirus han passat una mitjana de 20 dies ingressats durant la pandèmia.

Avui dia, han indicat les fonts, el total d'ingressats en hospitals per coronavirus ascendeix a 1.682 pacients i el d'ingressats a l'UCI, on va arribar a haver-hi més de 5.500 pacients de COVID, a 312.

El risc de col·lapse va ser especialment important a Barcelona i, sobretot, a Madrid, encara que les fonts han explicat que no va arribar a ser necessari posar en marxa el mecanisme «massiu» per al trasllat de pacients que Sanitat havia preparat.

Va haver-hi trasllats «molt puntuals» han indicat les fonts de pacients de Sòria a hospitals de Navarra i la Rioja, però no van superar la dotzena de casos.

tracking