Diari Més

Catalunya va excarcerar al 17% dels interns per a controlar la pandèmia

Molt per sobre de la mitjana europea, que va ser del 5,1% i de l'espanyola, 5,8%

Imatge general de les dependències del centre penitenciari de Mas Enric, ubicat al terme municipal del Catllar.

Mor un intern presumiblement per sobredosi a la presó de Mas EnricCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catalunya va excarcerar a 1.425 interns, el 17% de la població reclusa de la comunitat, per a limitar els contagis de la COVID-19, segons dades del Consell d'Europa.

Espanya va ser el vuitè país europeu que més presos va excarcerar (4.356 interns, un 7,4% de la població carcerària), per sobre de la mitjana europea (5,1%).

En el seu informe especial Space I publicat aquest dijous, el Consell d'Europa explica que Espanya va arribar a aquest percentatge gràcies en particular a l'administració catalana -l'única autonomia que té transferides les competències de presons-, ja que va treure de les presons al 17% dels interns (1.425), davant el 5,8% (2.931) a la resta del país.

El redactor de l'informe i subdirector de l'Escola de Ciències Criminals de la Universitat de Lausana (Suïssa) Marcelo Aebi, ha declarat a Efe que «Catalunya va excarcerar tres vegades més que la resta d'Espanya, durant el primer mes de la pandèmia».

«Entenc que Catalunya va posar en arrest domiciliari a tots els interns en tercer grau penitenciari, mentre que en la resta d'Espanya es va aplicar una política més conservadora», ha afegit.

Un total de 20 administracions penitenciàries europees de les 43 existents van adoptar mesures per a excarcerar a més de 122.000 presos amb la finalitat de contenir el contagi de la pandèmia.

Turquia va liderar aquesta llista en alliberar a 102.944 presos (35%). L'any passat, tenia la segona major taxa de població empresonada (329 per cada 10.000 habitants) només per darrere de Rússia (386,1 per 10.000), després dels milers d'arrestos per l'intent de cop d'Estat de 2016.

Aebi ha considerat que «els països amb massificació penitenciària, com Turquia, es van veure pràcticament obligats» a alliberar interns per a «evitar contagis massius», i va comparar la situació amb els contagis per amuntegament en els barris de barraques i en les faveles.

A aquest respecte, ha recordat que als Estats Units «els tres principals focus de contagi estan a presons».

Després de Turquia i l'administració catalana, els percentatges més elevats d'excarceració es van donar a Xipre i Eslovènia (15,9%), Portugal (14,8%) i Itàlia (9,4%). França va excarcerar al 14,4% de la seva població, però no en tots els casos per a limitar el contagi.

Grècia, Suècia, Polònia, Romania, Holanda o l'administració escocesa no van recórrer a les excarceracions.

En un altre informe Space II publicat també aquest dijous, el Consell d'Europa ha confirmat que cada vegada s'apliquen a Europa més alternatives a la presó, com la vigilància electrònica, el treball en benefici de la comunitat, l'arrest domiciliari o la llibertat condicional.

Mentre 1.547.542 persones es van beneficiar d'aquestes mesures en 2018, a l'any següent van ser 1.699.676 (60.157 a Espanya) en les 28 administracions que han facilitat dades.

tracking