Diari Més

La sang de tipus A s'associa a un major risc de patir una Covid-19 més severa

La universal té un efecte protector enfront del desenvolupament d'insuficiència respiratòria

Una sanitària mostra un vial amb sang en un centre de salut.

sang, covid-19, grup sanguini, sanitàriaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els gens poden determinar que algunes persones desenvolupin formes greus de Covid-19. Així, tenir sang tipus A se associa a un 50% més de risc de necessitat de suport respiratori, mentre que el grup O confereix un «efecte protector» enfront del desenvolupament d'insuficiència respiratòria.

Aquests són alguns resultats d'un estudi internacional en el qual participen l'InstitutBiodonostia,Ikerbasquei la Universitat del País Basc, el qual assenyala que la vulnerabilitat d'unes certes persones al desenvolupament de formes clíniques greus de la malaltia «pot estar influenciada per les seves característiques genètiques».

L'estudi, que publicaNewEnglandJournalofMedicinei ha comptat amb participació del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBER)de l'Instituto de Salud Carlos III, tracta de respondre per què algunes persones són asimptomàtiques o presenten quadres lleus, mentre unes altres desenvolupen formes greus de Covid-19.

«Hem buscat la resposta en els gens i hem trobat una forta associació entre unes certes variants genètiques en els cromosomes 3 i 9 i la gravetat de la malaltia causada pel coronavirus», assenyalen en una nota delCIBERels directors de l'estudi.

Variants en aquestes dues regions del genoma humà s'associen, segons la investigació, amb «un major risc de desenvolupar fallada respiratòria en pacients amb infecció perSARS-COV-2».

Una d'aquestes regions es localitza en el cromosoma 3 i pot afectar l'expressió de gens que afavoririen l'entrada del virus, així com la generació de la «tempesta de citocines», causada per una reacció excessiva del sistema immunitari, que acaba atacant a l'organisme.

La segona regió està en el cromosoma 9, el gen que determina el grup sanguini.

Les dades van mostrar que «tenir el grup sanguini A s'associa amb un 50% més de risc de necessitat de suport respiratori en cas d'infecció pel coronavirus. Per contra, posseir el grup sanguini O confereix un efecte protector enfront del desenvolupament d'insuficiència respiratòria (35% menys de risc)».

Els equips van recollir mostres de sang de 1.610 pacients amb Covid-19, entre ells espanyols, que necessitaven suport respiratori (oxigeno o ventilació mecànica), de les quals es va extreure ADN per estudiar gairebé nou milions de variants genètiques, amb la participació d'experts genetistes ibioinformáticos.

Del total, 338 mostres van ser recollides a l'Hospital Universitario Donostiaa través del laboratori de bioquímica per Adolfo Garrido i BeatrizNafría, amb el suport deBiodonostia.

L'estudi va identificar una major freqüència de 26 variants genètiques en els pacients afectats per insuficiència respiratòria, en comparació amb el grup control no infectat, i dos d'elles, en particular localitzades en els cromosomes 3 i 9 «van mostrar una potent associació amb la gravetat».

Encara que els investigadors creuen que és encara prematur saber quin d'aquests gens podria influir el curs de la infecció, sí que se sap que el coronavirus s'uneix a la proteïna ACE2 en la superfície de les cèl·lules per a entrar en elles.

Un dels gens implicats interacciona amb aquesta proteïna i un altre està relacionat amb la resposta immunològica inflamatòria en els pulmons en resposta a patògens.

Els autors destaquen que la variant genètica identificada en el cromosoma 3 era més freqüent en persones més joves (mitjana de 59 anys), la qual cosa «podria explicar, almenys en part, la gravetat d'uns certs casos en aquest grup d'edat».

La freqüència de totes dues variants genètiques en els cromosomes 3 i 9 és «significativament major en els pacients que van necessitar ventilació mecànica enfront d'aquells en els quals únicament es va administrar oxigen, associació que va ser independent de l'edat i sexe», assenyala la nota.

Per tant, els científics consideren que «la presència d'aquestes variants genètiques predisposa al desenvolupament de formes greus d'insuficiència respiratòria durant la infecció perSARS-COV-2».

Investigacions prèvies havien indicat que factors com l'edat i malalties cròniques com la diabetis i hipertensió, així com l'obesitat, augmenten el risc a desenvolupar casos greus de Covid-19.

No obstant això, aquest estudi «demostra la possibilitat d'identificar persones més vulnerables al desenvolupament de malaltia greu amb insuficiència pulmonar» segons les seves característiques genètiques, la qual cosa possibilita identificar grups de risc que necessitin una protecció especial i dissenyar tractaments personalitzats.

tracking