Diari Més

La Xina reconeix la mala higiene dels seus mercats i insta a una reforma urgent

El coronavirus es va detectar per primera vegada al mercat de Wuhan, a Pequín el brot es va trobar al de Xinfadi

Una persona de seguretat vigila un complex residencial tancat prop del mercat de Yuquandong, al districte de Haidian, Pequín.

Xina aïlla Pequín després d'un nou rebrot per Covid-19Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Xina ha subratllat aquest dijous la «necessitat urgent» de millorar la higiene en els seus mercats majoristes i en la cadena de subministrament d'aliments després del nou brot de coronavirus detectat a Pequín, que fins ara deixa 158 casos confirmats.

La capital xinesa va augmentar el dimarts a la nit el nivell de resposta a emergències per la COVID-19 en un intent de frenar la propagació massiva del brot, que es va iniciar dijous passat al principal mercat majorista de Xinfadi.

Segons va indicar la Comissió Central de Control Disciplinari del Partit Comunista de la Xina (PCCh) en un informe publicat en la seva pàgina web, «és urgent que el país millori els estàndards de sanejament i minimitzi els riscs per a la salut als mercats».

«L'epidèmia és un mirall que no només reflecteix l'aspecte brut i desordenat dels mercats majoristes, sinó que també evidencia el baix nivell de la seva gestió», assegura l'informe.

El coronavirus es va detectar per primera vegada al mercat de mariscos de Huanan a la ciutat xinesa de Wuhan, mentre que a Pequín el brot es va trobar al de Xinfadi, que ocupa una superfície de 112 hectàrees i té 1.500 empleats i més de 4.000 titulars de llocs de venda.

«La majoria dels mercats es van construir fa 20 o 30 anys, quan el drenatge i el tractament d'aigües residuals estaven relativament poc desenvolupats», afegeix l'organisme.

Queda per veure si el país prendrà mesures decidides per a millorar la higiene en aquesta mena d'establiments i en els anomenats mercats subterranis i semi-subterranis, espais tancats i humits en els quals a penes hi ha ventilació.

Més proves de coronavirus a Pekin

Mentrestant, la ciutat continua aplicant mesures extraordinàries per frenar el nou brot: el portaveu municipal, Xu Hejian, ha afirmat en roda de premsa que es faran més tests als residents i que ja s'han realitzat 87.000 proves d'àcid nucleic al districte de Fengtai, on està situat el mercat de Xinfadi.

Així mateix, es continuaran fent proves als empleats de tots els restaurants, universitats i mercats de la capital —aquests establiments seran així mateix desinfectats—, fins ahir s'havien realitzat 356.000 tests, segons les autoritats municipals.

A més, aquelles persones que hagin visitat el mercat de Xinfadi des del passat de 30 de maig i aquells que hagin mantingut contacte amb els qui treballen allí hauran de sotmetre's a dues proves de coronavirus, una abans i una altra després de romandre aïllats durant 14 dies a les seves comunitats de veïns.

El portaveu ha reiterat que la ciutat es troba en un estat «crític» a l'espera de completar les recerques epidemiològiques i conèixer la magnitud del brot.

Per això, no podran abandonar la ciutat persones que hagin donat positiu per COVID-19, contactes pròxims, casos asimptomàtics, persones que mostrin símptomes, aquells que hagin tingut contacte amb el mercat i residents en zones de risc alt i mitjà.

Fins ara, només el barri de Huaxiang, on es troba el mercat, es considera de zona de risc alt -l'única ara mateix en tota la Xina- mentre que s'han declarat 32 àrees de risc mitjà al llarg de la ciutat.

A Huaxiang, hotels i altres establiments hostalers romandran tancats fins a nova ordre, agrega el portaveu.

El subdirector de Seguretat Pública municipal, Pa Xuhong, ha indicat en la mateixa roda de premsa que «les restriccions no signifiquen que la ciutat hagi quedat segellada», i que l'objectiu és «impedir que el virus s'estengui per la capital o arribi a altres ciutats».

La sotssecretària general del Govern municipal, Chen Bei, va anunciar dimarts que la ciutat passava del tercer al segon nivell d'emergència, amb el que, entre altres mesures, les comunitats de veïns tornen a comprovar la identitat i l'estat de salut dels residents i a prendre'ls la temperatura.

Encara que el segon nivell d'emergència no l'inclou, s'han suspès també els vols interprovincials -més del 60% de vols d'entrada i sortida van ser avui cancel·lats- s'han cancel·lat totes les classes presencials i s'aconsella als residents que treballin des de casa.

tracking