Diari Més

Turisme

El govern espanyol injectarà 4.262 milions d'euros per a la recuperació del turisme

Patronal i sindicats el veuen positiu però reclamen que també s'allarguin els ERTO

Una passatgera a la Terminal 4 de l'aeroport Adolfo Suárez Madrid Barajas.

L'arribada de turistes estrangers es va enfonsar al març un 64,3%Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pla del govern espanyol per a la recuperació del sector turístic preveu mobilitzar «més de 4.250 milions d'euros», segons ha anunciat aquest dijous el president de l'executiu, Pedro Sánchez. El pla inclou 850 MEUR per impulsar un model turístic «basat en la sostenibilitat i la digitalització» així com 2.500 MEUR de la línia d'avals ICO destinats exclusivament a empreses del sector. A més, pel que fa a les mesures de suport empresarial, el pla també contempla moratòries en les operacions financeres amb garantia hipotecària per a immobles afectats per activitats turístiques -inclosos allotjaments i per un màxim de 12 mesos- o en les quotes de lísing d'autobusos de transport discrecional de viatgers.

Sánchez ha explicat que el pla està construït al voltant de cinc línies d'actuació amb 28 mesures entre els qualshi ha «afiançar» Espanya com a destí segur -preveu la creació d'un distintiu per a establiments que segueixin les guies- així com la promoció de l'Estat espanyol, amb 38 MEUR per a un pla de màrqueting i la millora de les eines de promoció. El president del govern espanyol ha remarcat la importància del sector turístic, que representa el 12% del PIB, i ha afirmat que l'executiu donarà un «suport actiu».

Segons els càlculs del govern espanyol, el pla estarà dotat d'un total de 4.262 MEUR que eleven a 19.535 el compromís de l'executiu amb el sector des de l'inici de la pandèmia. «Espanya torna a obrir-se al turisme» i cada pas que es doni serà «segur», ha dit Sánchez. Una de les claus del pla és la recuperació de la confiança perquè Espanya sigui un destí «360 graus segur».

Per fer-ho, el pla activa 200 MEUR per a l'elaboració de 21 guies d'especificacions per prevenir el contagi i es promourà la creació d'un distintiu per als establiments que es comprometin a seguir les indicacions.

Trànsit aeri

Com a part del pla, Aena ha aprovat un incentiu comercial per a la recuperació del trànsit aeri. Cada companyia rebrà un descompte en la tarifa mitjana mensual d'aterratge per a totes aquelles operacions mensuals en la xarxa d'Aena que superin els nivells fixats, en funció del nombre d'operacions.

Préstecs per millorar la competitivitat

Pel que fa als 850 MEUR per a impulsar la competitivitat del sector amb la sostenibilitat i digitalització, seran en forma de préstecs als projectes que desenvolupin les empreses turístiques orientats a la transformació. També preveu la creació d'un nou observatori d'intel·ligència turística.

Allargar els ERTO

El secretari general de serveis CCOO, José María Martínez, ha opinat que el pla té mesures «molt positives» però ha reclamat que també s'allarguin els ERTO. Martínez ha admès que és un «esforç ingent però necessari» per evitar que es generi atur de llarga durada. En aquest sentit, el secretari general de turisme de la UGT, Miguel Ángel Cilleros, també ho ha demanat i ha dit que hi ha «marge» per a la negociació.

La presidenta del consell de turisme de la CEOE, Marta Blanco, ha argumentat que «la salvació del turisme passa pels ERTO». El president de la comissió de turisme de la Cambra de Comerç d'Espanya, Juan Cierco ha remarcat la importància del sector turístic i la magnitud de les pèrdues en la «pitjor crisi en la història del turisme» i, per això, ha defensat que cal una «aposta clara i decidida» per protegir-lo.

tracking